Kerala PSC Environment Programme Manager Solved Paper 480/2015

Question Paper Code: 5/2017/OL
Category Code: 480/2015
Exam: Environment Programme Manager
Department: ENVIRONMENT AND CLIMATE CHANGE
Date of Test: 31-01-2017
Alpha code: A

1.         The Indian State through which Utharayana line does not pass
(A) Gujarath
(B) Madhya Pradesh
(C) West Bengal
(D) Orissa
Answer: D
2.         Where do you find Khasi, Garo, Jayanthi Hills?
(A) Purvachal
(B) Himalayan range
(C) Trans Himalayan range
(D) Northern plains
Answer: A
3.         Which type of soil is suitable for cotton cultivation?
(A) Laterite (Mountain) soil
(B) Silt
(C) Riger
(D) Desert soil
Answer: C
4.         Name the state where people below poverty line reside maximum
(A) Kerala
(B) Uttar Pradesh
(C) Bihar
(D) Goa
Answer: B
5.         Number of people living in one square k.m. area is called
(A) Optimum population
(B) Population growth
(C) Density of population
(D) Population phenomena
Answer: C
6.         Name of the commission formed to enquire Jaliyan Wala Bagh Massacre
(A) Hunter Commission
(B) Simon Commission
(C) Kothari Commission
(D) Mudaliar Commission
Answer: A
7.         Name of the Brave patriot who wrote under the pen name of "Hazrad"
(A) Khan Abdul Gaffar Khan
(B) Riazuthullah Khan
(C) Asfaqullah Khan
(D) Vakkam Abdul Khadar Moulavi
Answer: C
8.         In which district of Kerala Paital Mountain is situated?
(A) Thiruvanandapuram
(B) Kozhikodu
(C) Vayanadu
(D) Kannur
Answer: D
9.         In which coast of Kerala Maraman convention is held?
(A) Periyar
(B) Pampa Nadi
(C) Kabani
(D) Bharatapuzha
Answer: B
10.     Main soil found in Kerala
(A) Brick soil
(B) Forest soil
(C) Silt
(D) Red soil
Answer: A
11.     Which country released Sri Narayana Guru Stamp apart from India?
(A) Myanmar
(B) Nepal
(C) Pakisthan
(D) Sri Lanka
Answer: D
12.     By whose effort Setu Lakshmi Bai declaration banning Animal Sacrifice in temples under Thiruvitancore religious endowment was announced?
(A) Iyankali
(B) Brahmananda Siva Yogi
(C) Chattambi Swamigal
(D) Thaikad Ayya
Answer: C
13.     Who wrote Viveka Choddamani?
(A) Chattambi Swamigal
(B) Sankaracharya
(C) Sri Narayana Guru
(D) Pandit Karuppan
Answer: B
14.     By what name Sadhujana Paripalana Sangam which was formed by Iyankali was changed in 1938?
(A) Pulaya Maha-Sabha
(B) Sadhujana Paripalini
(C) Anandha Maha Sabha
(D) Sadhujana Doodhan
Answer: A
15.     Name of the social reformer who declared that church will be closed if school is not established along with church
(A) Poikayil Yohannan
(B) Pambadi John Joseph
(C) Abraham Malpan
(D) Kuryakose Elias Chavara
Answer: D
16.     Which train is the fastest existing in India?
(A) Bhopal Sadhapti Express
(B) Amritsar Express
(C) Gathiman
(D) Himsagar Express
Answer: C
17.     Who is the State Election Commissioner?
(A) K. Sasidharan
(B) V. Bhaskaran
(C) Kamal Kutti
(D) Vincent M. Paul
Answer: B
18.     Who is the Athletic who carried Indian Flag in Rio-Olympics?
(A) Abhinav Bindra
(B) Tintu Luka
(C) Sania Mirza
(D) Siva Thapa
Answer: A
19.     Who is the chairman of National Human Rights Commission?
(A) K.G. Bala Krishnan
(B) J.B. Koshi
(C) Ranganadha Misra
(D) H.L. Datt
Answer: D
20.     Who was selected as Best Actor in the National Film Award Festival in 2015-16?
(A) Kamalahasan
(B) Amita Bachan
(C) Mohanlal
(D) Rajinikanth
Answer: B
21.     Bell-shaped age structure indicates
(A) Exponential growth
(B) Stable growth
(C) Declined growth
(D) None of these
Answer: B
22.     Which of the following is a primary consumer?
(A) Carnivores
(B) Trees
(C) Herbivores
(D) Bacteria
Answer: C
23.     The book 'Silent Spring' is written by
(A) Anil Agarwal
(B) M.C. Mehta
(C) Rachel Carson
(D) Baba Amate
Answer: C
24.     In Tamil Nadu Rain Water Harvesting is made compulsory in the state in
(A) 2003
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2010
Answer: A
25.     Which of the following is not a Green House Gas?
(A) CO2
(B) Methane
(C) N2O
(D) Propane
Answer: D
26.     'Down to Earth', a fortnightly news magazine was launched by
(A) Sunderlal Bahuguna
(B) Anil Agarwal
(C) Rachel Carson
(D) Medha Patkar
Answer: B
27.     Which of the following is a biodegradable pollutant?
(A) Plastic
(B) Domestic sewage
(C) Detergent
(D) All of these
Answer: B
28.     Cholera and typhoid are caused by
(A) Bacteria
(B) Worms
(C) Fungi
(D) Virus
Answer: A
29.     Eutrophication is
(A) A process in carbon cycle
(B) A water purification technique
(C) A result of accumulation of plant nutrient in water body
(D) A improved water quality
Answer: C
30.     Bhopal Gas Tragedy is a case of
(A) Air pollution
(B) Soil pollution
(C) Nuclear pollution
(D) Thermal pollution
Answer: A
31.     Marine pollution is caused due to
(A) Oil
(B) Plastic
(C) Chemicals
(D) All of these
Answer: D
32.     Ozone layer absorbs
(A) Radio waves
(B) Infrared radiations
(C) UV-Radiations
(D) Chlorine atoms
Answer: C
33.     The Forest (Conservation) Act was enacted in the year
(A) 1986
(B) 1974
(C) 1980
(D) 1972
Answer: C
34.     Noise is
(A) Loud sound
(B) Unwanted sound
(C) Constant sound
(D) Sound of high frequency
Answer: B
35.     Demography is the study of
(A) Animal behaviour
(B) River
(C) Population growth
(D) None of these
Answer: C
36.     According to WHO, Health is
(A) A stage of physical well being
(B) A stage of mental well being
(C) A stage of social well being
(D) All of these
Answer: D
37.     Reclamation of saline-alkali soil is done by
(A) Gypsum
(B) Lime
(C) Calcium carbonate
(D) None of these
Answer: A
38.     A legally binding international agreement to reduce green house gas emissions is
(A) Earth summit
(B) Kyoto protocol
(C) Vienna convention
(D) None of these
Answer: B
39.     Biodiesel is obtained from
(A) Jatropha plant
(B) Soyabean plant
(C) Neem plant
(D) All of these
Answer: D
40.     Chernobyl accident is an example of
(A) Nuclear Reactor Accident
(B) Thermal Power Plant Accident
(C) Train Accident
(D) None of these
Answer: A
41.     Obsolete nuclear weapon is a example of
(A) High level radioactive waste
(B) Low level radioactive waste
(C) Liquid nuclear waste
(D) None of these
Answer: A
42.     Biopesticides are based on the following ecological principles
(A) Predation
(B) Parasitism
(C) Amensalism
(D) All of these
Answer: D
43.     Tsunami is a consequence of
(A) Volcanic eruption
(B) Flood
(C) Earthquake
(D) Cyclone
Answer: C
44.     Still water behind the dam, is an example of
(A) High quality energy
(B) Potential energy
(C) Kinetic energy
(D) Nuclear energy
Answer: B
45.     BOD values are always less than
(A) DO value
(B) COD value
(C) MPN value
(D) SPC value
Answer: B
46.     Which of the following will be a future fuel of the world?
(A) Methanol
(B) Petrol
(C) LPG
(D) Ethanol
Answer: D
47.     The relationship between the organisms in which one organism benefits while the other not affected is
(A) Commensalism
(B) Predation
(C) Parasitism
(D) Mutualism
Answer: A
48.     The number of individuals of a species that can survive in that area over time is called
(A) Age pyramid
(B) Growth curve
(C) Carrying capacity
(D) None of these
Answer: C
49.     Mineral resources are
(A) Renewable
(B) Available in plenty
(C) Equally distributed
(D) Non renewable
Answer: D
50.     Environmental protection is the responsibility of
(A) Government of India
(B) NGOs
(C) Individual
(D) All of the above
Answer: D
51.     Acid rain is a result of, upset of
(A) Carbon cycle
(B) N2 cycle
(C) Sulphur cycle
(D) Both (B) and (C)
Answer: D
52.     The progressive accumulation of non-biodegradable chemicals through the food chain is called
(A) Biomagnification
(B) Biodegradation
(C) Bioremediation
(D) Ecological balance
Answer: A
53.     Red data list include those species that are
(A) Harmful to human
(B) Facing the risk of extinction
(C) Responsible for pollution
(D) Abundant in nature
Answer: B
54.     The species that are confined to a particular geographical area are
(A) Rare species
(B) Vulnerable species
(C) Endemic species
(D) Endangered species
Answer: C
55.     Which of the following is an example of In Situ biodiversity conservation?
(A) Biosphere Reserves
(B) Gene Bank
(C) Sanctuary
(D) All of these
Answer: A
56.     The place where one would go to find a particular organism is known as
(A) Factor
(B) Biomass
(C) Species
(D) Habitat
Answer: D
57.     Human exposure to radiation is generally measured in
(A) Rems
(B) Curie
(C) Rads
(D) Sievert
Answer: A
58.     ISO 14000 Standards deal with
(A) Pollution management
(B) Environmental management
(C) Risk management
(D) None of these
Answer: B
59.     The brightness of famous Taj Mahal is decreased due to
(A) Global warming
(B) Acid rain
(C) Ozone layer depletion
(D) Deforestation
Answer: B
60.     Suppose you live in the city of Delhi with average annual rainfall, 910 mm. Your house has a terrace area of 100 sq.m. How much of rainwater can you collect in a year?
(A) 910 cu.m.
(B) 0.91 cu.m.
(C) 91 cu.m.
(D) 0.09 cu.m.
Answer: C
61.     Objective of Integrated Pest Management is
(A) Irradication of pest
(B) Encouragement of pest
(C) Keep pest population below a threshold level
(D) None of these
Answer: C
62.     Splash erosion is influenced by
(A) Rainfall intensity
(B) Rain drop size
(C) Both (1) and (2)
(D) Only rainfall intensity
Answer: C
63.     Heavy metal contents in water sample is measured by
(A) Atomic Absorption Spectrophotometer
(B) Gas Chromatograph
(C) HPLC
(D) TOC Analyzer
Answer: A
64.     Which of the following is used as biopolymer for synthesis of bioplastics?
(A) Poly Hydroxy Butarate
(B) Starch
(C) Fatty acid
(D) All of these
Answer: D
65.     The process in which large and heavy soil particles (> 0.5 mm diam.) are moved is
(A) Suspension
(B) Surface creep
(C) Saltation
(D) All of these
Answer: B
66.     Fate of chemical pesticide in soil is
(A) Volatilization
(B) Leaching
(C) Uptake and Degradation
(D) All of these
Answer: D
67.     Sheet erosion is related to
(A) Land with mild and uniform slope
(B) Forest land
(C) Grass land
(D) None of these
Answer: A
68.     Basic principle of separation in Paper Chromatography is
(A) Adsorption
(B) Partition
(C) Ion exchange
(D) None of these
Answer: B
69.     Parts Per Million (PPM) means
(A) mg/L
(B) μg/mL
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer: C
70.     Autoclaving is
(A) Red heat sterilization
(B) Chemical sterilization
(C) Dry heat sterilization
(D) Moist heat sterilization
Answer: D
71.     MPN test enumerates
(A) `ul{text{E.coli}}` only
(B) Coliforms
(C) Fungi
(D) Viruses
Answer: B
72.     The main cause of Fukushima Power Plant Accident was
(A) Tsunami
(B) Faulty Reactor Design
(C) Human error
(D) Safety violations
Answer: A
73.     When input of water is more than output of water the condition called as ............... is created in field.
(A) Water logging
(B) Wet land
(C) Acidic soil
(D) Alkalinity
Answer: A
74.     Which of the following is a principle of Green chemistry?
(A) 100% efficient conversion
(B) No or low energy
(C) Less hazardous chemical use
(D) All of these
Answer: D
75.     The material used as biosensor is
(A) Antibody
(B) Hormone
(C) Neural receptor
(D) All of these
Answer: D
76.     Which of the following is energy crop?
(A) Potato
(B) Corn
(C) Sugarcane
(D) All of these
Answer: D
77.     Mychorrhizal infections in forest trees is an example of
(A) Parasitism
(B) Symbiosis
(C) Competition
(D) Predation
Answer: B
78.     'Biomining' uses
(A) Bioleaching
(B) Biosorption
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer: C
79.     Phytoremediation uses capabilities of
(A) Microbes
(B) Plants
(C) Animals
(D) Fungi
Answer: B
80.     A fresh water fern used as biofertilizer is
(A) Azola
(B) Nostoc
(C) Azotobacter
(D) None of these
Answer: A
81.     Which of the following entity is not included in fire triangle?
(A) Fuel
(B) Oxygen
(C) Energy
(D) Flamability
Answer: D
82.     Liming is done for the reclamation of
(A) Saline soil
(B) Alkali soil
(C) Acid soil
(D) Sodic soil
Answer: C
83.     Which of the following factor is considered when land is assigned for human settlement?
(A) Stability of ground
(B) Availability of water
(C) Freedom from natural hazards
(D) All of these
Answer: D
84.     Land classified as capability class-III (e) has
(A) Erosion risk
(B) Alkalinity
(C) Root zone restrictions
(D) Salinity
Answer: A
85.     Exchangeable sodium percentage is more than 15%, in case of
(A) Acid soil
(B) Saline soil
(C) Saline alkali soil
(D) Red soil
Answer: C
86.     The origin of βt gene in βt-cotton is
(A) Fungi
(B) Bacteria
(C) Algae
(D) Virus
Answer: B
87.     Primary essential nutrient elements for plants are
(A) N, P, K
(B) Ca, Mg, S
(C) Micro nutrients
(D) None of these
Answer: A
88.     Application of plant cell and tissue culture in forest management is
(A) Production of disease free plants
(B) Production of disease resistant plant
(C) Micro propagation
(D) All of these
Answer: D
89.     Which of the following is a persistent pesticide?
(A) Carbamate
(B) Biopesticides
(C) Chlorinated hydrocarbons
(D) Organo phosphates
Answer: C
90.     The effect of acid rain on ecosystem depends on
(A) Amount of acid
(B) Kind of acid
(C) Geology of that area
(D) All of these
Answer: D
91.     Tilling and planting at right angle to the slope of the land is called
(A) Strip farming
(B) Contour cultivation
(C) Crop rotation
(D) Terracing
Answer: B
92.     Significance of biogeochemical cycle is
(A) Resource utilization
(B) Resource depletion
(C) Biomagnification
(D) None of these
Answer: A
93.     Clean up of the contaminated sites, with the help of natural and genetically modified micro-organisms is called
(A) Bioleaching
(B) Bioremediation
(C) Phytoremediation
(D) Reclamation
Answer: B
94.     In a closed system growth of microbes is self limiting. Because
(A) Depletion of nutrients
(B) Accumulation of waste
(C) Infection
(D) Both (A) and (B)
Answer: D
95.     Electrical energy is an example of
(A) Low quality energy
(B) High quality energy
(C) Nuclear energy
(D) None of these
Answer: B
96.     India is most affected by
(A) Flood
(B) Tsunami
(C) Cyclones
(D) Earthquake
Answer: A
97.     Irrigation water quality is determined by the contents of
(A) Salts
(B) pH
(C) SAR value
(D) All of these
Answer: D
98.     Which of the following is a cause of desertification?
(A) Deforestation
(B) Over grazing
(C) Mining
(D) All of these
Answer: D
99.     Nuclear power reactor is a device that
(A) Permits controlled nuclear fission reaction
(B) Permits nuclear fusion reaction
(C) Permits breeder reaction
(D) None of these
Answer: A
100. The impact of dam construction is
(A) Submergence of forest
(B) Loss of wild life habitat
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer: C

Post a comment

0 Comments