Kerala PSC DTP Operator Solved Paper 19/2017

Question Paper Code: 019/2017
Exam: DTP Operator - Information and Public Relations
Date of Test: 09-02-2017
Alpha code: D

1.         ................links computers within a limited geographical area.
(A) LAN
(B) WAN
(C) MAN         
(C) VAN
Answer: D
2.         …………offer a quick and easy way to share files and resources directly.
(A) CD
(B) USB
(C) Network
(D) None of the above
Answer: C
3.         Given a 2”x4” photograph and a 4”x8” layout space, what scale percentage is needed to fit the photograph?
(A) 50
(B) 100
(C) 150
(D) 200
Answer: D
4.         Which is NOT a form of printing processes?
(A) Gravure
(B) Gutenberg
(C) Offset
(D) Flexography
Answer: B
5.         What type of printing is done when using CMYK?
(A) Spot colour
(B) Pantone
(C) Process colour
(D) Black and White.
Answer: B
6.         You can import a text file into QuarkXPress from:
(A) any word processor
(B) open office
(C) only Macintosh word processors
(D) any word processor for which XPress can access the filter
Answer: D
7.         All the commands and functions in QuarkXPress are available:
(A) in the Tool palette
(B) from the Menu Bar
(C) under the File menu
(D) in a Preferences  dialogue box
Answer: B
8.         Leading is:
(A) lengthening lines
(B) shortening lines
(C) increasing space between words
(D) increasing and decreasing space between lines
Answer: D
9.         In QuarkXPress, Master Page A is created:
(A) by double-clicking on the master page icon
(B) by dragging the icon down on the palette
(C) when the document is created
(D) through a dialogue box
Answer: C
10.     ………….are non-printing guides pulled down and across from the horizontal and vertical rulers.
(A) Boarder
(B) Ruler origin
(C) Ruler below
(D) Ruler guides
Answer: D
11.     …………..is the point on the ruler where the horizontal and vertical rulers intersect.
(A) Zero point
(B) Left point
(C) Mid point
(D) End point
Answer: A
12.     ………….is a measure of how close together the lines in a halftone grid are in the printing process.
(A) PPI
(B) DPI
(C) LPI
(D) None of these
Answer: C
13.     …………is the term used as a measure of how well one ink printed on top of another.
(A) Trapping
(B) Tracking
(C) Scaling
(D) Stacking
Answer: A
14.     A file that is saved so it cannot be modified is called:
(A) a text file
(B) an ASCII file
(C) a template
(D) a thumbnail
Answer: C
15.     Adding or deleting space between character pairs is called:
(A) Kerning
(B) Tracking
(C) Scaling
(D) Justifying
Answer: B
16.     The painting option  in Photoshop which determines the degree by which the tools lighten or darken an image is:
(A) Exposure
(B) Pressure
(C) Opacity
(D) Smudge
Answer: C
17.     Bitmap images are made of :
(A) Picture
(B) Pixels        
(C) Lines and curves
(D) None of the above
Answer: B
18.     Raster images are also known as:
(A) bitmap images
(B) dynamic images
(C) clip art images
(D) multimedia image
Answer: A
19.     All the commands and functions in quarkxpress are available:
(A) in the Tool palette
(B) from the Menu Bar
(C) under the file menu
(D) in a Preference dialogue box
Answer: B
20.     Which of the following programs is not a popular desktop publishing program?
(A) Lotus AmiPro
(B) Microsoft Publisher
(C) Adobe PageMaker
(D) QuarkXPress
Answer: A
21.     To align a column of text evenly on both the right and left margins through the column, use:
(A) the Left and Right tab setting
(B) even tab setting
(C) the Justified alignment setting
(D) the Even alignment setting
Answer: C
22.     It is useful for removing an unwanted portion of or a defect in your image in Photoshop:
(A) Magic wand tool
(B) Pattern stamp tool
(C) Dodge tool
(D) Clone stamp tool
Answer: D
23.     Screen printing involves taking images and breaking them down to simple colours, so ………… method is better to create images.
(A) Auto tone
(B) Auto contrast
(C) Half tone
(D) None of these
Answer: C
24.     Each Pixel in digital image is assigned a tonal value (black, white, shades of gray or colour), which is represented in :
(A) Binary code
(B) ASCII
(C) Character
(D) Number
Answer: A
25.     Distort is a …………. in Photoshop.
(A) Palette
(B) Filter
(C) View
(D) Style
Answer: B
26.     The feature in Corel Draw which gives object a 3D look by creating the illusion of depth is:
(A) dodge
(B) distort
(C) crystallize
(D) extrude
Answer: D
27.     The proprietary technology developed by Microsoft that allows embedding and linking to documents and other objects:
(A) PSD
(B) OLE
(C) PNG
(D) JPEG
Answer: B
28.     Files in the Corel Draw are saved with extension:
(A) CRD
(B) DOC
(C) CDR
(D) CLD
Answer: C
29.     In Corel Draw, the view which displays the drawing in a skeletal form is:
(A) Draft
(B) Enhanced view
(C) Wire frame
(D) Normal
Answer: C
30.     The knife tool of Corel Draw is used to ………… objects.
(A) Join
(B) Slice
(C) Draw
(D) Pick
Answer: B
31.     …………… masks don’t support transparency, so their edges can’t be feathered.
(A) Clipping
(B) Layer
(C) Channel
(D) Vector
Answer: D
32.     How to remove all character formats of the selected text in MS-word?
(A) Ctrl + Spacebar
(B) Shift + Enter
(C) Shift + Spacebar
(D) Ctrl + Enter
Answer: A
33.     …………… key is used to full screen preview option in CorelDraw.
(A) F5
(B) F9
(C) F7
(D) 10
Answer: B
34.     A Photoshop layer converts a vector layer to pixels by:
(A) Distribute
(B) Pixelate
(C) Stylize
(D) Rasterizing
Answer: D
35.     In CorelDraw, which dialog tool can be used to fill an object with pre-defined designs and textures?
(A) Postscript fill
(B) Fountain fill
(C) Pattern fill
(D) Texture fill
Answer: A
36.     JPEG  stands for:
(A) Joint Photographic Experts Group
(B) Joint Picture Exports Group
(C) Joint Picture Export Graphics
(D) Joint Picture Extra Group
Answer: A
37.     What type of printing uses a plastic or rubber carrier?
(A) Screen
(B) Flexography
(C) Gravure
(D) Offset
Answer: B
38.     Which of the following is not a toning tool?
(A) Sponge
(B) Burn
(C) Dodge
(D) Smudge
Answer: C
39.     Corel Draw has a built-in windows based program that lists all the possible synonym of a word:
(A) Templates
(B) Spell Check
(D) Palettes
(D) Thesarus
Answer: D
40.     The artistic media tool in the spray mode lets us fill creates strokes of different kinds of patterns:
(A) Spray
(B) Preset
(C) Brush
(D) None of these
Answer: A
41.     The command that allows us to select similarly coloured adjacent area is:
(A) Contiguous
(B) Similar
(C) Grow
(C) Pinch
Answer: C
42.     The print option which ignores all imported graphics, and prints rectangle with X marks in their place fastly is:
(A) Proof
(B) Collate
(C) Reverse
(D) Reset
Answer: A
43.     The HSB mode in Photoshop comprises the components:
(A) High, Saturation, Bright
(B) Hue, Saturation, Brightness
(C) High, Storage, Bright
(D) Hue, Strong, Brightness
Answer: B
44.     What are the three basics shapes?
(A) Octagon, triangle, sphere
(B) Rectangle, Octagon, sphere
(C) Square, circle, triangle
(D) Square, circle, rectangle
Answer: C
45.     Which file format is for Photoshop?
(A) JPEG
(B) PSD
(C) ODT
(D) DOC
Answer: B
46.     Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
(A) Keyboard
(B) Mouse
(C) Joystick
(D) Track ball
Answer: B
47.     Which technology is used in Compact disks?
(A) Mechanical
(B) Electrical
(C) Magnetic
(D) Laser
Answer: D
48.     Operating system comes under:
(A) System Software
(B) Application Software
(C) Utilities
(D) None of the above
Answer: A
49.     ………….. is a hardware or peripheral device used to send data to a computer.
(A) Input device
(B) Output device
(C) Memory
(D) Monitor
Answer: A
50.     The memory which is known as a volatile memory is:
(A) PROM
(B) RAM
(C) EEPROM
(D) ROM
Answer: B
51.     OCR stands for:
(A) Optical Character Recognition
(B) Optical Code Leader
(C) Optical Character Reader
(D) Optical Code Recognition
Answer: A
52.     In windows which key should be pressed while selecting a group of adjacent files or folders:
(A) Ctrl
(B) Enter
(C) Shift
(D) Alt
Answer: C
53.     ………….. allows users to view and manipulate basic system settings and changing accessibility options.
(A) Desktop
(B) Windows Explorer
(C) Task bar
(D) Control panel
Answer: D
54.     ………… is an example of softcopy.
(A) printer
(B) Scanner
(C) Monitor
(D) Keyboard
Answer: C
55.     Processing speed in computers is measured in:
(A) Milli volts (mV)
(B) Bytes
(C) Giga Byte
(D) Giga Hertz
Answer: D
56.     To copy formatting of a selection to a specific location, the shortcut key is:
(A) Ctrl + C
(B) Format painter
(C) Ctrl + F
(D) Paste special
Answer: B
57.     Form which menu can create Header and Footer?
(A) Insert menu
(B) View menu
(C) Format menu
(D) Tools menu
Answer: A
58.     The default lines to drop for drop cap is:
(A) 3 lines
(B) 2 lines
(C) 4 lines
(D) 8 lines
Answer: A
59.     Minimum Zoom percentage supported by MS Word is:
(A) 25%
(B) 15%
(C) 10%
(D) 4%
Answer: C
60.     Which feature do you use to create Newspaper?
(A) Tabs
(B) Columns
(C) Bullets and Numbering
(D) Tables
Answer: B
61.     Master key of the key board:
(A) ;
(B) L
(C) N
(D) M
Answer: C
62.     When the typewriter is at rest, the following catches the teeth of escapement wheel:
(A) Ribbon carrier
(B) Rigid dog
(C) Pinion Wheel
(D) Loose dog
Answer: D
63.     The capital letter generally used to represent 500:
(A) D
(B) M
(C) XL
(D) LX
Answer: A
64.     Find out the odd one from the following:
(A) f
(B) l
(C) i
(D) k
Answer: D
65.     Which part protects the paper from getting contact with the oily parts behind?
(A) Paper side guide
(B) Paper releaser
(C) Paper table
(D) Paper scale
Answer: C
66.     Space bar is pressed by:
(A) Left thumb
(B) Third right figure
(C) Right thumb
(D) Left little figure
Answer: C
67.     ‘DTP’ computer abbreviation usually means:
(A) Data Top Publishing
(B) Data Text Publishing
(C) Digital Text Publishing
(D) Desk Top Publishing
Answer: D
68.     Silencer is provided in a typewriter to control the movement of the:
(A) Loose dog
(B) Main spring
(C) Tabulator bar
(D) Ribbon indicator
Answer: A
69.     Name the item required for oiling and cleaning of Typewriters.
(A) Coconut oil
(B) Petrol
(C) Palm oil
(D) Rice bran oil
Answer: B
70.     When the space bar is pressed, the carriage moves towards left:
(A) half space
(B) one space
(C) 1 ½ space
(D) two space
Answer: A
71.     The sound heard uniform typing is called:
(A) overlapping
(B) rhythm
(C) sluggish movement
(D) vibration
Answer: B
72.     Home keys are provided in:
(A) Third row
(B) Fourth row
(C) First row
(D) Second row
Answer: D
73.     Complementary clause in an official letter is:
(A) Dear sir,
(B) Sir
(C) Yours faith fully
(D) Thanking you
Answer: C
74.     Cleaning of a type writer must be done:
(A) daily
(B) weekly
(C) monthly
(D) yearly
Answer: A
75.     We can send the same letter to many different people using:
(A) Navigation
(B) Using identification
(C) Mail Merge
(D) By Windows
Answer: C
76.     By default organization chart window displays size of:
(A) 50%
(B) 25%
(C) 100%
(D) 75%
Answer: C
77.     William Hentry Mill invited  typewriter in the year of:
(A) 1714
(B) 1741
(C) 1721
(D) 1734
Answer: A
78.     Select the correct form:
(A) Dated, 22nd March, 2014
(B) Dated, 22nd March 2014
(C) Dated 22nd March, 2014
(D) Dated, 22nd, March, 2014
Answer: C
79.     How many dead keys are provided in Malayalam typewriter?
(A) 1
(B) 3
(C) 9
(D) 5
Answer: A
80.     Which is not related to MS Office?
(A) Writer
(B) Excel
(C) Note pad
(D) Power Point
Answer: A
81.     The world’s first salt-tolerante Plant Garden is located at:
(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Maharashtra
(D) Rajasthan
Answer: B
82.     Which among the following countries launched World’s longest Super-Secure Quantum Communication Line?
(A) America
(B) Germany
(C) Japan
(D) China
Answer: D
83.     The Golden Peacock Award 2016 for Corporate Governance was awarded to:
(A) Steel Authority of India Limited (SAIL)
(B) Bharath Heavy Electronics Limited (BHEL)
(C) Cochin International Airport Limited (CIAL)
(D) Hindusthan Aeronautics Limited (HAL)
Answer: A
84.     The first ‘Mixed’ Heritage site from India in the list of World Heritage Sites of UNESCO:
(A) Kaziranga National Park
(B) Eravikulam National Park
(C) Khangchendzonga National Park
(D) Salim Ali National Park
Answer: C
85.     Who won the Nobel Prize for Literature in the year 2016?
(A) Alice Munro
(B) Patrick Modiano
(C) Svetlana Alexievich
(D) Bob Dylan
Answer: D
86.     Revolt of 1857 began at Meerut near Delhi on:
(A) 10th May 1857
(B) 10th March 1857
(C) 20th May 1857
(D) 20th March 1857
Answer: A
87.     The Act Which empowered the British Government to arrest and imprison any person without trial?
(A) Act of 1909
(B) Charter Act of 1833
(C) Rowlatt Act
(D) The Act of 1919
Answer: C
88.     Who founded the ‘Servants of India Society’ in 1905?
(A) Bala Gangadhara Tilak
(B) Gopalakrishna Gokhale
(C) M.G Ranade
(D) Lala Lajpat Rai
Answer: B
89.     Who said “Give me blood, in turn I will give you freedom”?
(A) Bhagat Singh
(B) Sukh Dev
(C) Bala Gangadhara Tilak
(D) Subhash Chandra Bose
Answer: D
90.     Which is the most populous city in India as per 2011 census?
(A) Mumbai
(B) Delhi
(C) Kolkata
(D) Kochi
Answer: A
91.     In which year the single self Employment Programme Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY) launched?
(A) 1999
(B) 1982
(C) 2001
(D) 1998
Answer: A
92.     The 12th Five Year Plan growth rate target is:
(A) 7% per annum
(B) 8.2% per annum
(C) 8% per annum
(D) 7.2% per annum
Answer: C
93.     Karewas deposits are famous for the cultivation of:
(A) Tulips
(B) Saffron
(C) Dalia
(D) Lilly
Answer: B
94.     Sharavathi River is originated from ………………District.
(A) Coorg
(B) Chickmangalore
(C) Chitradurga
(D) Shimoga
Answer: D
95.     Western Coastal Plain of India is an example of:
(A) Emerged Coast
(B) Submerged Coast
(C) Ria Coast
(D) Firod Coast
Answer: B
96.     Which one of the National Water ways is in Kerala?
(A) NW-1
(B) NW-2
(C) NW-3
(D) NW-4
Answer: C
97.     World’s richest monosite deposits occur in the district of:
(A) Palakkadu
(B) Malappuram
(C) Alappuzha
(D) Thiuvananthapuram
Answer: A
98.     The founder of Samatva Samajam:
(A) Kumaraguru
(B) Ayyankali
(C) Vaghbhadanandan
(D) Vaikunda Swamikal
Answer: D
99.     Which among the following book was written by Chattambi Swamikal?
(A) Atmopadesa Satakam
(B) Darsanamala
(C) Vedadhikara Nirupanam
(D) Atmanutapam
Answer: C
100. Who started Swadeshabhimani Newspaper?
(A) Vakkam Abdul Khadhar Maulavi
(B) Kesari Ramakrishna Pillai
(C) C.Kesavan
(D) T.K Madhavan Nair
Answer: A

Post a comment

0 Comments