Kerala PSC Assistant Engineer (Civil) (139/2012) Solved Paper - Part 5

81.       In a cantilever retaining wall of height ‘h’ the horizontal pressure of earth will act at a distance of
(A) h/2 from top            (B) h/4 from base
(C) h/3 from top            (D) h/3 from base
Answer: D
82.       The minimum size of reinforcement bars in RCC column is
(A) 6mm             (B) 8 mm
(C) 10mm          (D) 12mm
Answer: D
83.       In a cantilever beam tensile reinforcement is provided
(A) on the top of the beam     (B) on the bottom of the beam
(C) in the middle of the beam            (D) on the top and bottom of the beam
Answer: A
84.       In a doubly reinforced rectangular beam, the allowable stress in compression steel is
(A) equal to the permissible stress in tension in steel
(B) more than the permissible stress in tension in steel
(C) less than the permissible stress in tension in steel
(D) not related to the permissible concrete compression stress
Answer: C
85.       The section in which concrete is not fully stressed to its permissible value when stress in steel reaches its maximum value, is called
(A) under reinforced section (B) over reinforced section
(C) doubly reinforced beam   (D) cantilever beam
Answer: A
86.       A hydrograph is a plot of
(A) Precipitation against time                        (B) Stream flow against time
(C) surface run off against time        (D) Recorded run off against time
Answer: B
87.       The instrument used for measuring wind speed is
(A) Anemometer          (B) Rotameter
(C) Odometer                (D) Atmometer
Answer: A
88.       The method of moment distribution in structural analysis can be treated as
(A) Force method                     (B) Displacement method
(C) Flexibility method              (D) An exact method
Answer: B
89.       Which one of the following tests is performed in the laboratory to determine the extent weathering of aggregates for road work
(A) soundness test      (B) crushing test
(C) Impact test              (D) Abrasion test
Answer: A
90.    Which one of the following method is used in the design of rigid pavements
(A) CBR method                      (B) Group Index method
(C) westergaards method       (D) Mcleod s method
Answer: C
91.    The Plasticity index of the granular sub base material should be
(A) less than 6              (B) greater than 6
(C) greater than 9        (D) between 15 and 20
Answer: A
92.    For removal of temporary hardness in water
(A) Water os filtered    (B) Water is boiled
(C) Lime is added        (D) Chlorination is done
Answer: B
93.    Zeolite is
(A) A naturally occurring salt             (B) Hydrated silica
(C) Hydrated alumina-silicate                       (D) Dehydrated calcium silicate
Answer: C
94.    Coagulants are used when turbidity of water is more than
(A) 50ppm         (B) 60 ppm
(C) 70 ppm        (D) 80 ppm
Answer: A
95.    The Contact pressure distribution under a rigid footing on a cohesion less soil Would be
(A) Uniform throughout
(B) Zero at centre and maximum at edges
(C) Zero at edges and maximum at centre
(D) Maximum at edges and minimum at centre
Answer: C
96.    The minimum grade of concrete used for RCC work shall be
(A) M10              (B) M15
(C) M20             (D) M30
Answer: C
97.    The stripping time for form work props of beam having span more than 6m is
(A) 2 days          (B) 7 days
(C) 14 days       (D) 21 days
Answer: D
98.    In water bound macadam roads, binding material to hold stones is
(A) sand                        (B) red earth
(C) cement        (D) quarry dust
Answer: B
99.    Plinth area of a building is
(A) Built up covered area measured at sill level
(B) Built up covered area measured at lintel level
(C) Built up covered area measured at plinth level
(D) carpet area
Answer: C
100.    The maximum horizontal distance between reinforcement in RCC slab in tension as per IS 456 is
(A) Three times the effective depth or 300 mm whichever is less
(B) Three times the effective depth
(C) 300mm
(D) 150 mm
Answer: A

Pages   2   3   4   5 

Post a comment

0 Comments