Kerala PSC Assistant Engineer (Civil) (139/2012) Solved Paper - Part 3

41.       The direction of flow of liquid in a propeller pump impeller is in
(A) outward radial direction
(B) axial direction
(C) inward radial direction
(D) the direction tangential to the impeller
Answer: B
42.       The ratio of volume of voids to the total volume of the given soil mass, is known as
(A) porosity                   (B) void ratio
(C) specific gravity       (D) water content
Answer: A
43.       Dry density of soil is
(A) always greater than the saturated density
(B) ratio of the weight of soil solids to the volume of solids
(C) ratio of the weight of soil solids to the total volume
(D) determined by stregth test
Answer: C
44.       The effective size of a soil is
(A) D10              (B) D30
(C) D20              (D) D40
Answer: A
45.       A soil having uniformity coefficient more than 10 is called
(A) uniform                   (B) fine
(C) coarse                     (D) well graded soil
Answer: D
46.       The property of a soil which permits flow of water through its interconnected voids is called
(A) seepability              (B) porosity
(C) permeability           (D) void ratio
Answer: C
47.       The functional equation for specific gravity G ,water content w,void ratio e and degree of saturation Sr is
(A) w= Sr G/e                (B) e= Sr w/G
(C) Sr= wG/e                 (D) G=Sr w/e
Answer: C
48.       The law states that in laminar flow in a saturated soil, the velocity is directly proportional to the hydraulic gradient is called
(A) Reynold’s law        (B) Bligh’s law
(C) Darcy’s law                        (D) Lacy’s law
Answer: C
49.       The gradual reduction in volume of a soil mass resulting from an increase in and continued application of compressive stress and is due to expulsion of water from the pores is called
(A) Compaction            (B) consolidation
(C) settlement               (D) depression
Answer: B
50.    The minimum size of plate in plate load test is
(A) 100 mm                   (B) 450mm
(C) 200 mm                   (D) 300 mm
Answer: D
51.    Bearing capacity should be calculated from the criteria of
(A) shear only                                      (B) settlement only
(C) both settlement and shear          (D) cohesion only
Answer: C
52.    Floating foundation is a type of
(A) well foundation     (B) pile foundation
(C) pier foundation      (D) Raft foundation
Answer: D
53.    A shallow foundation is a foundation that
(A) has low bearing capacity
(B) has a depth of embedment less than its width
(C) is resting on the ground surface
(D) causes less settlement
Answer: B
54.    Diameter of a circular footing is 3m and side of a square footing is 3m.Both the footings are in the same soil(c-Ø) at same depth. The ultimate bearing capacity of circular footing is
(A) less than square footing  (B) more than square footing
(C) same as square footing   (D) not comparable
Answer: A
55.    The energy stored in a material within elastic limit when it is under strain is called
(A) impact          (B) shock resistance
(C) resilience    (D) elasticity
Answer: C
56.    The property of a material enabling it to resist deformation under stress is called
(A) toughness              (B) stiffness
(C) strength                  (D) brittleness
Answer: B
57.    The rate of change of bending moment is equal to
(A) shear force             (B) deflection
(C) slope                       (D) axial thrust
Answer: A
58.    The point in a beam where the shear force changes sign is called the point of
(A) maximum BM         (B) zero shear
(C) zero curvature       (D) maximum curvature
Answer: A
59.    For a simply supported beam ,carrying a uniformly distributed load ,the shape of the bending moment diagram will be,
(A) triangular    (B) parabolic
(C) circular        (D) cubical
Answer: B
60.    A cantilever beam of length L,cross-section A is subjected to a total uniformly distributed Load of W and a concentrated load W1 at a distance L1 from free end will have maximum moment of
(A) (WL/2)+ W1 L1                   (B) (WL2/2)+ W1 L1
(C) [W(L-L1)/2]+ W1 L1           (D) (WL/2)+ W1 (L-L1 )
Answer: D

Pages   2   3   4   5 

Post a comment

0 Comments