Thursday, 9 November 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 59

581.       Consider the following
1. Right to education
2. Right to equal access to public service
3. Right to food
Which of the above is/are Human Right/Human Rights under "Universal Declaration of Human Rights"
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 3 only
(D) 1, 2 and 3
Answer: D
582.       When was India ratified the CEDOW treaty?
(A) 1992
(B) 1993
(C) 1994
(D) 1995
Answer: C
583.       Under which Constitution Article the Indian government enacted the Environment Protection Act of 1986?
(A) Article 253
(B) Article 256
(C) Article 324
(D) Article 328
Answer: A
584.       Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP) was introduced in India on
(A) August 15, 1981
(B) August 15, 1983
(C) January 26, 1982
(D) January 26, 1984
Answer: B
585.       The National Food Security Act was passed in the Indian Parliament in
(A) 1 August 2012
(B) 12 September 2013
(C) 15 January 2013
(D) 21 November 2014
Answer: B
586.       NGOs receiving over 95% of their infrastructure funds from the government come under the Right to Information Act in the year
(A) 2012
(B) 2013
(C) 2014
(D) 2015
Answer: C
587.       Which Malayalam poet was honored by the British prince in 1922?
(A) G. Sankara Kurup
(B) Vallathol Narayana Menon
(C) Kumaranasan
(D) Changampuzha Krishnapillai
Answer: C
588.       A major poverty eradication programme in the following:
(A) MGNREGS
(B) RMSA
(C) DPEP
(D) SSA
Answer: A
589.       The largest pure water lake in India:
(A) Dal
(B) Woolar
(C) Kolleru
(D) Pangong
Answer: B
590.    Who was the founder of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha?
(A) Thycaud Ayya
(B) Poikayil Yohannan
(C) Pandit Karuppan
(D) Chattampi Swami
Answer: B


0 comments:

Post a Comment