Monday, 6 November 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 56

551.       The marshy and forested land in northern part of Uttar Pradesh is:
(A) Khadar
(B) Bangar
(C) Terai
(D) Siwaliks
Answer: C
552.       Which river is called a river between the two mountains?
(A) Narmada
(B) Ganga
(C) Godhavari
(D) Sutlej
Answer: A
553.       Which state is called the agricultural epitome of India?
(A) West Bengal
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Madhya Pradesh
Answer: B
554.       Which region of India has a larger female population than the male population?
(A) West Bengal
(B) Mizoram
(C) Nagaland
(D) Puducherry
Answer: D (from the options given)
555.       Who was the first propounder of the doctrine of ‘Passive Resistance’?
(A) B.G. Thilak
(B) Aurobindo Ghosh
(C) G.K. Gokhalae
(D) M.K. Gandhi
Answer: D
556.       In which Five Year Plan University Gants Commission was set up for promoting and strengthening higher education?
(A) First Five Year Plan         
(B) Third Five Year Plan
(C) Fifth Five Year Plan        
(D) Eleventh Five Year Plan
Answer: A
557.       Who is known as the father of Renaissance of Western India?
(A) B.M. Malabari
(B) M.G. Ranade
(C) R.G. Bhandarkar
(D) K.T. Telang
Answer: B
558.       The longest river of Peninsular India:
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Kaveri
(D) Mahanadi
Answer: A
559.       The largest producer of rice in India:
(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Gujarat
Answer: West Bengal
560.    The national animal of Kerala:
(A) Tiger
(B) Elephant
(C) Leopard
(D) Deer
Answer: B


0 comments:

Post a Comment