Friday, 3 November 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 53

521.       Who founded an order entitled the 'Prathyksha Raksha Daiva Sabha'?
(A) Sree Kumara Guru Deva
(B) Kandathil Varghese Mappila
(C) Blessed Kuriakose Elias Chavara
(D) Vagbhadanandan
Answer: A
522.       'Reddimer mishap' in Pallana river is associated with
(A) Vallathol
(B) Ulloor
(C) Kumaranasan
(D) Poonthanam
Answer: C
523.       Present State Election Commissioner of Kerala
(A) Nalini Netto
(B) K. Sasidharan Nair
(C) K.M Chandrashekhar
(D) K.P Dhandapani
Answer:?
524.       Name the world's thinnest and strongest nano material.
(A) Graphene
(B) Titanium Nanorods
(C) Iron Nanofoils
(D) Copper Nanowires
Answer: A
525.       In which session of INC, the moderates and extremists reunited?
(A) Lucknow
(B) Lahore
(C) Madras
(D) Calcutta
Answer: A
526.       The 'Savarna Jatha' to support the Vaikkom Satyagraha was organised by?
(A) T K Madhavan
(B) K Kelappan
(C) Mannath Padmanabhan
(D) A K Gopalan
Answer: C
527.       The founder of Atma Vidya Sangham?
(A) Ayyappan
(B) Thycand Ayya
(C) Sahodaran Ayyappan
(D) Vagbatananda Gurudeva
Answer: D
528.       Who is known as the father of Kerala Renaissance?
(A) Kumaranasan
(B) Sree Narayana Guru
(C) Chattampi Swamikal
(D) V T Bhattathiripad
Answer: B
529.       Owner of Swadeshabhimani edited by K Ramakrishna Pillai?
(A) C V Kunjiraman
(B) K kelappan
(C) Dr.Palpu
(D) Vakkom Abdul Khadir Maulavi
Answer: D
530.    When was the historic temple Entry Proclamation made?
(A) Nov 12,1936
(B) April 12,1936
(C) March 12,1936
(D) June 12,1936
Answer: A


0 comments:

Post a Comment