Wednesday, 1 November 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 51

501.       The Governor General of India at the time of foundation of Indian National Congress was?
(A) Lord Chelmsford
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Dufferin
(D) Lord Ripon
Answer: C
502.       Who was the first to describe the mutiny of 1857 as the first war of Indian Independence?
(A) Subash Chandra Bose
(B) V D Savarkar
(C) Romila Taper
(D) Tharachand
Answer: B
503.       Bhagat Singh was sentenced to death in which case?
(A) Kakori case
(B) Chauri-Chaura Case
(C) Assembly Bomb Case
(D) Lahore Conspiracy Case
Answer: D
504.       Which day is observed as Human Right Day?
(A) May 10
(B) Dec 10
(C) June 10
(D) October 10
Answer: B
505.       Who was the Founder of 'Araya Samaj'.
(A) Poykayil Sree Kumara Guru Deva
(B) Bhrahmananda Siva Yogi
(C) K.P. Karuppan
(D) Rajaram Mohan Roy
Answer: C
506.       Who is known as the Architect or patron saint of modern All India Services(IAS&IPS)
(A) Warren Hasting
(B) Sardar Vallabhai Patel
(C) Maulana Abdul Kalam Azad
(D) Lord Rippon
Answer: B
507.       Which of the following regions in India is the richest in iron and coal deposits?
(A) Chota Nagpur Plateau
(B) Southern Region
(C) Himalayan Region
(D) Thar Desert
Answer: A
508.       'Stride toward Freedom' is autobiography of
(A) Nelson Mandela
(B) Khama N Kruma
(C) Martin Luther King Jr.
(D) Aung Sang Suki
Answer: C
509.       Longest Rail Bridge in India
(A) Ganga Rail Bridge           
(B) Jubily Railway Bridge
(C) Nehru Setu Bridge
(D) Vembanad Rail Bridge
Answer: D
510.    The disputed 'Babli Project' is situated across the river ……………
(A) Krishna
(B) Godavari
(C) Narmada
(D) Thapthi
Answer: B


0 comments:

Post a Comment