Sunday, 29 October 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 49

481.       Which latitude passes through India?
(A) Tropic of cancer
(B) Tropic of capricon
(C) Equator
(D) Arctic circle
Answer: A
482.       In which year Sree Narayana Guru formed S.N.D.P. Yogam?
(A) 1900
(B) 1901
(C) 1903
(D) 1907
Answer: C
483.       Who was the first woman president of Indian National Congress?
(A) Sarojini Naidu
(B) Annie Besant
(C) Vijayalakshmi Pandit
(D) Indira Gandhi
Answer: B
484.       Which social reformer started the movement called ‘Sadhujana Paripalana Sangam?
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Sree Narayana Guru
(C) K. Kelappan
(D) Ayyankali
Answer: D
485.       Who wrote the book ‘Anasthasyayude Rektha Sakshyam’?
(A) Sr. Alphonsa
(B) Vallathol Narayana Menon
(C) Sr. Mary Beninja
(D) Fr. Kuriakose Elias Chavara
Answer: D
486.       Golden Quadrilateral is a .............. project.
(A) Rail
(B) Road
(C) Tele communication
(D) Health
Answer: B
487.       Whose words are these "No Caste, No Religion, No God for Human being"?
(A) Shree Narayana Guru
(B) K. Ayyappan
(C) Swami Vivekananda
(D) Pandit Karuppan
Answer: B
488.       Which Article of Constitution provide uniform civil code for the citizens?
(A) Article 47
(B) Article 39
(C) Article 44
(D) Article 48
Answer: C
489.       Which agitation in Kerala is known as the "Maru Marakkal Samaram"?
(A) Channar Revolt
(B) Attingal Revolt
(C) Revolt of 1857
(D) Kurichiyar Revolt
Answer: A
490.    Who wrote the book Anand Math?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) Benkim Chandra Chatterji
(C) Dinabandhu Mitra
(D) M G Ranade
Answer: B


0 comments:

Post a Comment