Monday, 23 October 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 43

421.       Which state becomes the first state to make voting compulsory in Local bodies?
(A) Maharashtra
(B) Rajasthan
(C) Uttarpradesh
(D) Gujarat
Answer: D
422.       "Two Leaves and a Bud" is the work of
(A) R.K. Narayanan
(B) R.K. Lakshmanan
(C) Mulk Raj Anand
(D) Raja Rao
Answer: C
423.       The Jawahar Rozgar Yojana was launched at the end of which five year plan?
(A) 7th
(B) 8th
(C) 9th
(D) 10th
Answer: A
424.       The first lady writer who got Njanapita Award?
(A) Amritha Preetham
(B) Ashapoornadevi
(C) Meerakumar
(D) Madhavikutty
Answer: B
425.       Second female Governor of Kerala
(A) Ramdulari Sinha
(B) Jyothi Venkidachalam
(C) Sheela Deeshit
(D) None of these
Answer: A
426.       The ruler who abolished 'Pulappedi' in venad
(A) Kottayam Kerala Varmma
(B) Rani Lakshmi Bai
(C) Ayilyam Thirunal
(D) Swathi Thirunal
Answer: A
427.       The Supreme Court has held that National Awards like 'Bharat Ratna', 'Padma Bhushan', etc. are not 'Titles' within the meaning of Article 18 in …………..
(A) Balaji Raghavan v Union of India AIR 1996 SC 770
(B) Jaipal v State of Haryana AIR 1988 SC 1504
(C) John Vallamattom v Union of India AIR 2003 SC 2902
(D) Dharam Dutt v Union of India AIR 2004 SC 1295
Answer: A
428.       ……………… of the Constitution of India directs the State to strive to promote the welfare of the people by securing and protecting as effectively as it may, a social order in which justice, social economic and political, shall inform all the institutions of the National life.
(A) Article 45
(B) Article 37
(C) Article 40
(D) Article 38(1)
Answer: D
429.       The Constitution of India imposes a duty upon citizens to safeguard public property and to abjure from violence through ………………
(A) Article 51-A(c)
(B) Article 51-A(f)
(C) Article 51-A(i)
(D) Article 51-A(j)
Answer: C
430.    The Chief Information Commissioner under The Right to Information Act 2005 shall hold office for a term of ……………. from the date of entering office, subject to a maximum age of 65 years.
(A) Five years
(B) Six years
(C) Ten years
(D) Four years
Answer: A


0 comments:

Post a Comment