Friday, 20 October 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 40

391.       Every request for obtaining information under the Right to Information Act is to be disposed of with in:
(A)  45 days
(B)  90 days
(C)  30 days
(D)  60 days
Answer: C
392.       The Supreme Court of India recognized sexual harassment at work place as a violation of human rights in the case of :
(A)  Ahmed Khan v Shah Bano Begum
(B)  Visakha v State of Rajasthan
(C)  Tukaram v State of Maharashtra
(D)  Bachan Singh v State of Punjab
Answer: B
393.       The information exempted from disclosure under Section 8 of the Right to Information Act includes:
(A)  Information received in confidence from a foreign government
(B)  Cabinet papers including records of deliberations of the council of ministers and secretaries
(C)  Information available to a person in his fiduciary relationship
(D)  All the above.
Answer: D
394.       Who has won the shanti swaroop Bhatnagar award 2014 for Biological science
(A) Roop Malik
(B) G.Venkatamohan
(C) Anurag Agarwal
(D) K.Ramakrishnaprasad
Answer: A
395.       The place where Ayyankali started a school for the depressed classes in 1904
(A) Vizhinjam
(B) Varkala
(C) Venganur
(D) Panmana
Answer: C
396.       'Mathrubhoomi', the national daily in Malayalam started its publication in
(A) 1922
(B) 1923
(C) 1924
(D) 1925
Answer: B
397.       People's Biodiversity Register shall contain comprehensive information on
(A) Availability and knowledge of local biological resources
(B) Medicinal and other uses of biological resources
(C) Traditional knowledge associated with biological resources
(D) All of these
Answer: D
398.       First Governor of Kerala State :
(A) C. Raja Gopalachari
(B) Dr. A.R. Menon
(C) B. Ramakrishna Rao
(D) Venkata Rao
Answer: C
399.       The Indian Constitution has borrowed the idea of preamble from :
(A) Constitution of Canada
(B) British Constitution
(C) French Constitution
(D) Constitution of USA
Answer: D
400.    The 1st Bank in India :
(A) Bank of Hindustan
(B) State Bank of India
(C) Allahabad Bank
(D) Nedungadi Bank
Answer: A


0 comments:

Post a Comment