Thursday, 19 October 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 39

381.       Who was the Editor of the Newspaper 'Desabhimani'?
(A) T.K. Madhavan
(B) C. Krishnan
(C) A.K. Pillai
(D) K. Kelappan
Answer: A
382.       'Varthamana Pustakam' the first travelogue in Malayalam was written by :
(A) Herman Gundart
(B) Jovannes Gonsalvez
(C) Paremekkal Thoma Kathanar
(D) Baily
Answer: C
383.       The power to form a new state is vested in
(A) President of India
(B) Union Cabinet
(C) Parliament
(D) Supreme Court
Answer: C
384.       According to Right to Information Act, within …………… days we should give the requested information.
(A) 45 days
(B) 10 days
(C) 30 days
(D) 1 week
Answer: C
385.       Right to Information Act was enacted in the year
(A) 1984
(B) 2005
(C) 2001
(D) 1975
Answer: B

386.       Part III of the Constitution deals with
(A) Union and Territories
(B) Citizenship
(C) Directive Principles of State Policy.
(D) Fundamental Rights
Answer: D
387.       Writ Petitions are filed before the Supreme Court for the enforcement of
(A) Fundamental Rights
(B) Fundamental Duties
(C) Directive Principles
(D) To declare emergency
Answer: A
388.       List II in the VII Schedule of the Constitution is
(A) Union List
(B) Concurrent List
(C) State List
(D) None of the above
Answer: C
389.       Duration of Rajya Sabha is
(A) Five Years
(B) Six years
(C) Two years
(D) Permanent
Answer: D
390.    The word ‘public servant’ means :
(A)  Any person in the service or pay of the Government
(B)  Any person in the service or the pay of any local authority
(C)  Any person in the service or pay of any corporation established under a State or a Central Act
(D)  All of the above
Answer: D


0 comments:

Post a Comment