Wednesday, 11 October 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 31

301.       Which among the following is not a feature Of Balika Samridhi Yojana?
(A) To improve enrolment and retention of girl children.
(B) To raise the age at marriage of girls.
(C) To give reservation to girl children.
(D) To assist the girl to undertake income generating activities.
Answer: C
302.       Anthyodaya Anna Yojana (AAY) was launched first in :
(A) Rajasthan
(B) Kerala
(C) Bihar
(D) Tamil Nadu
Answer: A
303.       Indian business plan for creating and augmenting basic rural infrastructure :
(A) Make in India
(B) Bharat Nirman
(C) Start up India
(D) IRDD
Answer: B
304.       The micro finance scheme for women SHG :
(A) Kudumbasree
(B) Ayal Koottam
(C) Indira Rozgar Yojana
(D) Mahila Samridhi Yojana
Answer: D
305.       Anganwadi provides food, pre-school education and primary health care to children under the age of :
(A) 4 years
(B) 5 years
(C) 6 years
(D) 7 years
Answer: C
306.       Which of the following is not a government organisation?
(A) NRDP
(B) NREGP
(C) ICDS
(D) IRDP
Answer: A
307.       A registered applicant under NREGP is eligible for unemployment allowance if he is not employed within :
(A) one month
(B) 7 days
(C) 10 days
(D) 15 days
Answer: D
308.       The self-employment venture to assist less educated and poor unemployed youth :
(A) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(B) PMRY
(C) Jawahar Gram Samridhi Yojana
(D) Jawahar Rozgar Yojana
Answer: B
309.       'Kudumbasree' was launched by :
(A) Dr. T. M. Thomas Isac
(B) Paloli Muhammed Kutty
(C) Atal Bihari Vajpayee
(D) V. S. Achuthanandan
Answer: C
310.    Financial Emergency can be continued for .................
(A) 2 months
(B) 6 months
(C) one year
(D) indefinite
Answer: D


0 comments:

Post a Comment