Friday, 29 September 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 30

291.       By which Amendment of the Constitution of India voting age is lowered from 21 to 18 years?
(A) 61 Amendment
(B) 77 Amendment
(C) 51 Amendment
(D) 71 Amendment
Answer: A
292.       Kendra Vanitha Commission and Child Welfare Department introduced scheme on 2nd October 1993 for the growth of self confidence and self sufficiency among women who completed 18 years.
(A) Jawhar Rosegar Yojana
(B) Indira Awas yojana
(C) Samagra Awas yojana
(D) Mahila Samridhi Yojana
Answer: D
293.       Who was the governor of RBI while Indian currency 500 and 1000 withdrawn?
(A) Raguram Rajan
(B) D. Subba Rao
(C) Y. V. Reddy
(D) Urjith Patel
Answer: D
294.       The idea of fundamental duties has been taken from ..............
(A) Yugoslavian constitution
(B) Soviet constitution
(C) Czeochoslavian constitution
(D) Irish constitution
Answer: B
295.       A. V. Kuttimalu Amma was elected to which legislative assembly?
(A) Cochin
(B) Travancore
(C) Madras
(D) Mysore
Answer: C
296.       The Right to Information Act passed by parliament on:
(A) 12th October 2005
(B) 15th June 2005
(C) 15th September 2005
(D) 16th November 2005
Answer: B
297.       Cochi temple entry proclamation related to ..............
(A) Guruvayur Satyagraha
(B) Vaikam Satyagraha
(C) Paliyam Satyagraha
(D) Sucheendram Satyagraha
Answer: C
298.       Which union territory has high court of its own?
(A) Pondicheri
(B) Delhi
(C) Lakshadeep
(D) Chandigarh
Answer: B
299.       The foreign country visited by Sree Narayana Guru?
(A) Sril Lanka
(B) Bhutan
(C) Burma
(D) Nepal
Answer: A
300.    "A revolution is a struggle to the death between the future and the past" is the quotes of ............
(A) Che Guevara
(B) Fidel Castro
(C) Lenin
(D) Karl Marx
Answer: B


0 comments:

Post a Comment