Wednesday, 27 September 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 28

271.       'Jhansi Rani of Travancore' is ..............
(A) Anna Chandi
(B) Lalitha Prabhu
(C) Akkamma Cheriyan
(D) Lalithambika Andarjanam
Answer: C
272.       Right to information is the most effective and innovative tool in Indian administration because:
(i) it accepts people's rights and privileges to know.
(ii) it makes political system accountable and transparent.
(iii) it makes people aware of public policies and decision making.
(iv) it makes administrative more innovative.
(A) (i), (iii) and (iv)
(B) (i), (ii) and (iv)
(C) (i), (ii) and (iii)
(D) (ii), (iii) and (iv)
Answer: C
273.       The Human Rights Commissions at the centre and states are facing serious setbacks because .................
(i) They function as recommendatory and advisory bodies.
(ii) They can submit reports only annually.
(iii) There is no authority to execute their orders.
(iv) The existing governmental system ignores their recommendations.
(A) (i), (iii) and (iv)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (i), (iv) and (ii)
(D) (ii), (iii) and (iv)
Answer: A
274.       Which one of the following powers of the Rajya Sabha is provided in the Constitution of
India?
(A) To decide whether a bill is a money bill.
(B) To initiate a money bill.
(C) To reject or amend a money bill.
(D) To delay a money bill for a period not exceeding fourteen days.
Answer: D
275.       The institution of Ombudsman was first created in ............
(A) USA
(B) Switzerland
(C) Sweden
(D) Denmark
Answer: C
276.       Lokayukta submits its report to .............
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) President
(D) Chief Justice
Answer: B
277.       The Constitution guarantees protection of the rights of the minorities in India through which articles?
(A) 29 and 30
(B) 350 and 351
(C) 28 and 29
(D) 15 and 16
Answer: A
278.       Which government appointed P. V. Rajamannar Committee to examine the tension area in centre-state relations?
(A) India
(B) Maharashtra
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu
Answer: D
279.       The last session of the existing Lok Sabha after a new Lok Sabha has been elected is known as ..................
(A) Joint sitting
(B) Lame Duck
(C) Guillotine
(D) Sine die
Answer: B
280.    The Constituent Assembly met for the first time on 9th December in which year?
(A) 1947
(B) 1946
(C) 1950
(D) 1949
Answer: B


0 comments:

Post a Comment