Friday, 22 September 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 23

221.       Which article of Indian constitution provisions the joint session of the Parliament?
(A) Article 226
(B) Article 284
(C) Article 368
(D) Article 108
Answer: D
222.       Who was the Deputy Chairman of the Planning Commission of India during the first two
years of the Fourth Five year plan?
(A) Dr. P. T. Lakdawala
(B) Ashok Gadgil
(C) Dr. D. R. Gadgil
(D) M. D. Gadgil
Answer: C
223.       The first modern metro of India is :
(A) The Kolkata metro
(B) The Delhi metro
(C) The Bangalore metro
(D) The Chennai metro
Answer: B
224.       'Crawling Order' was issued by the British government in India in connection with :
(A) Chauri Chaura incident
(B) Wagon Tragedy
(C) Dandi March
(D) Jallianwala Bagh incident
Answer: D
225.       Who led the Salt Satyagraha against the illegal laws of the English after Gandhi's arrest?
(A) Abbas Tyabji
(B) P. Rangiah Naidu
(C) Sardar Dyal Singh
(D) Pattabhi Sitaramayya
Answer: A

226.       Freedom fighter who founded the Bharatiya Vidya Bhavan :
(A) Tilak
(B) V. J. Patel
(C) K. M. Munshi
(D) S. M. Sen Gupta
Answer: C
227.       The fourth President of Indian National Congress in 1888 :
(A) W. C. Bannerji
(B) George Yule
(C) Dadabhai Naoroji
(D) William Wedderburn
Answer: B
228.       .................... is the second largest peninsular river flowing towards the East.
(A) The Godavari
(B) The Kaveri
(C) The Narmada
(D) The Krishna
Answer: D
229.       Pedology is the science that deals with the study of .............
(A) Soil
(B) Water
(C) Mountains
(D) Lakes
Answer: A
230.    The most fertile soil found in India is :
(A) Deccan Soil
(B) Laterite Soil
(C) Alluvial Soil
(D) Red Soil
Answer: C


0 comments:

Post a Comment