Wednesday, 9 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 7

61.       Who is remembered as the patron saint of India's Civil Service for establishing modern All India Service?
(A) Sardhar Vallabhabhai Patel
(B) Nehru
(C) A. K. Gopalan
(D) Surendra Nath Banerjee
Answer: A
62.       Who is the present RBI Governor?
(A) N.C. Sen Gupta
(B) Raghuram Rajan
(C) D. Subbarao
(D) Y. V. Reddy
Answer: ?
63.       The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the Constitution of India ?
(A) Right to healthy environment, construed as a part of Right to Life under Article 21
(B) Provision of grants for raising the level of administration in scheduled areas for the welfare of STs under Article 275(1)
(C) Powers and functions of Grama Sabha as mentioned under Article 243(A)
(D) None of the above
Answer: A
64.       With which country India took part in joint military exercise “INDRA 2013”?
(A) Russia
(B) Japan
(C) America
(B) China
Answer: A
65.       Which of the following is not the tributary of Bharatha Puzha?
(A) Gayatri Puzha
(B) Kannadi Puzha
(C) Chali Puzha
(D) Kalpathi Puzha
Answer: C

66.       Which is the predominant soil in Kerala mostly reddish brown to yellowish red in colour?
(A) Black soil
(B) Alluvial soil
(C) Lateritic soil
(D) Saline soil
Answer: C
67.       The famous Pilgrim Centre Vaikom is situated on the banks of:
(A) Vembanad Lake
(B) Kayamkulam Lake
(C) Ashtamudi Lake
(D) Sasthamcotta Lake
Answer: A
68.       Trikalkudi rock-cut cave temple, Kaviyoor situated in which district of Kerala?
(A) Kottayam
(B) Pathanamthitta
(C) ldukki
(D) None
Answer: B
69.       Who was selected as the best film actress in 2015 national award for her performance in film Queen?
(A) Kangana Ranaut
(B) Sabana Azmi
(C) Geetanjali Thapar
(D) Deepika Padukon
Answer: A
70.    The ruler who issued Royal proclamation abolishing slavery in Travancore?
(A) Sri Chithira Thirunnal
(B) Swathi Thirunnal
(C) Raja Kesavadas
(D) Rani Gouri Lakshmi Bai
Answer: D


0 comments:

Post a Comment