Tuesday, 8 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 6

51.       Who was the Chairman of the Constituent Assembly of India?
(A) Dr. B.R. Ambedkar
(B) Dr. B.N. Rao
(C) Dr. Rajendra Prasad
(D) Jawaharlal Nehru
Answer: C
52.       Power of the Judiciary to declare a law invalid on constitutional ground is called:
(A) Judicial Activism
(B) Judicial Review
(C) Judicial Supremacy
(D) Judicial Absolutism
Answer: B
53.       Status of Union Public Service Commission is ……………
(A) Legal
(B) Administrative
(C) Advisory
(D) Constitutional
Answer: D
54.       Chairman of the National Human Rights Commission is appointed by …………..
(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The Chief Justice of India
(D) The Speaker of Loksabha
Answer: A
55.       Money bill of the Union Government is first introduced in:
(A) Rajyasabha
(B) Loksabha
(C) Either in Rajyasabha or Loksabha
(D) In the joint sitting of Rajyasabha and Loksabha
Answer: B

56.       Which amendment Act incorporated the Right to Education into the list of Fundamental Rights in India?
(A) 67th Amendment Act, 1990
(B) 68th Amendment Act, 1991
(C) 76th Amendment Act, 1994
(D) 86th Amendment Act, 2002
Answer: D
57.       First Chairperson of the National Commission for Women:
(A) Jayanti Patnaik
(B) Dr. V. Mohini Giri
(C) Dr. Poornima Advani
(D) Mamta Sharma
Answer: A
58.       Who is the Athletic who carried Indian Flag in Rio-Olympics?
(A) Abhinav Bindra
(B) Tintu Luka
(C) Sania Mirza
(D) Siva Thapa
Answer: A
59.       Who won 2016 Austrian Open title of Tennis (Grand Slam) in women's category?
(A) Steffy Graf
(B) Sereena Williams
(C) Angelique Kerber
(D) Saniya Mirza
Answer: C
60.    Which is the specialised agency of the United Nations responsible for regulating shipping?
(A) UNESCO
(B) WHO
(C) IMF
(D) IMO
Answer: D


0 comments:

Post a Comment