Monday, 7 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 5

41.       Kallumala agitation associated with
(A) Dress Code
(B) Educational Reform
(C) Political Changes
(D) Temple Entry
Answer: A
42.       Name the work of K. Damodaran.
(A) Ritumati
(B) Pattabakhi
(C) Adukkalayil ninum Arangathekku
(D) Mathilukalkkapuram
Answer: B
43.       The research work in the field of linguistic written by Chattampi Swamikal?
(A) Vedanta
(B) Adi Bhasham
(C) Advanitam
(D) Bhasham
Answer: B
44.       The famous drama written by K. Damodaran was
(A) Red Volunteer
(B) Inquilab Zindabad
(C) Manjari
(D) Pattabakki
Answer: D
45.       Write the abbreviated form of ICHR ?
(A) Indian Centre for Historical Research
(B) International Council for Historical Research
(C) Indian Council for Historical Research
(D) International Centre for Historical Research
Answer: C

46.       Which train is the fastest existing in India?
(A) Bhopal Sadhapti Express
(B) Amritsar Express
(C) Gathiman
(D) Himsagar Express
Answer: C
47.       Who is the State Election Commissioner?
(A) K. Sasidharan
(B) V. Bhaskaran
(C) Kamal Kutti
(D) Vincent M. Paul
Answer: ?
48.       The constitution describes India as a ……………
(A) Federal State
(B) Quasi-Federal State
(C) Unitary State
(D) Union of States
Answer: D
49.       The authority/body competent to determine the conditions of citizenship in India:
(A) The President
(B) The Parliament
(C) The Union Cabinet
(D) The Supreme Court
Answer: B
50.    From which constitution India borrowed the idea of Directive Principles of State Policy?
(A) Constitution of U.K.         
(B) Constitution of the U.S.A.
(C) Constitution of Ireland    
(D) Constitution of Canada
Answer: C


0 comments:

Post a Comment