Tuesday, 22 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 20

191.       The Golden Peacock Award 2016 for Corporate Governance was awarded to:
(A) Steel Authority of India Limited (SAIL)
(B) Bharath Heavy Electronics Limited (BHEL)
(C) Cochin International Airport Limited (CIAL)
(D) Hindusthan Aeronautics Limited (HAL)
Answer: A
192.       Sati’- Self immolation of windows – was prohibited by law in Bengal in 1829 by the British governor:
(A) Sir John Shore
(B) Warren Hastings
(C) Wellesley
(D) William Bentinck
Answer: D
193.       What is the time limit within which information is to be provided regarding the life and liberty of a person under the R.T.I. Act 2005?
(A) 30 days
(B) 24 hours
(C) 60 days
(D) 48 hours
Answer: D
194.       The SC/ST (Preventions of Atrocities) Act 1989 enforced with effect from:
(A) 30th January 1990
(B) 22nd February 1991
(C) 30th November 1990
(D) 30th July 1990
Answer: A
195.       Who wrote the book “A vindication of the rights of woman”?
(A) Frieden
(B) Mary Wollstone Craft
(C) Ginsburg
(D) Casgrain
Answer: B
196.       The first ‘Mixed’ Heritage site from India in the list of World Heritage Sites of UNESCO:
(A) Kaziranga National Park
(B) Eravikulam National Park
(C) Khangchendzonga National Park
(D) Salim Ali National Park
Answer: C
197.       Who is an adolescent as per Factories Act 1948?
(A) who has completed 17 years of age
(B) who is less than 18 years
(C) who has completed 15 years but less than 18 years
(D) none of the above
Answer: C
198.       Who wrote the pamphlet Zau-us-Sabah?
(A) Veliyankot Umar Qazi
(B) Sayyid Sanaullah Makti Thangal
(C) Vakkam Moulavi
(D) Hamadani Thangal
Answer: C
199.       Which day is observed as Human Rights Day?
(A) December 10
(B) January 10
(C) March 10
(D) May 10
Answer: A
200.    'Operation Protective Edge' is the name of which country's controversial military action launched on its neighbourhood?
(A) Syria
(B) Jordan
(C) Iran
(D) Israel
Answer: D


0 comments:

Post a Comment