Friday, 4 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 2

11.       If information sought under The Right to Information Act, 2005 concerns the life or liberty of a person, it shall be supplied within .......................
(A) 12 hours.
(B) 24 hours.
(C) 48 hours.
(D) none of the above.
Answer: C
12.       Which one of the following is a National mission on financial inclusion for ensuring access to various financial services to all households in the country?
(A) PMJDY
(B) PMRY
(C) PMRDFS
(D) PMGSY
Answer: A
13.       The Juvenile Justice Act, 2000 deals with ......................
(A) Juveniles in conflict with law.
(B) Children in need of care.
(C) Children in need of protection.
(D) All of the above.
Answer: D
14.        ‘Objective Resolution’ drafted and moved by Pandit Jawaharlal Nehru in the Constituent Assembly on
(A) 13 December, 1946
(B) 30 January, 1946
(C) 26 January, 1950
(D) 3 December, 1950
Answer: A
15.       First Delimitation Commission was setup in India on
(A) 1976
(B) 1955
(C) 1951
(D) 1960
Answer: X
16.       The Prime Minister’s Secretariat was renamed into Prime Minister’s Office at the time of
(A) P. V. Narasimha Rao
(B) Jawaharlal Nehru
(C) V. P. Singh
(D) Morarji Desai
Answer: D
17.       Who fixes the number of Judges in the Supreme Court?
(A) The President
(B) The Chief Justice
(C) The Parliament
(D) Vice President
Answer: C
18.       The Island Sivasamudram situated in which river?
(A) Krishna
(B) Godavari
(C) Kaveri
(D) Damodar
Answer: C
19.       Which of the following is not associated with the Lahore Session of the Congress December 1929?
(A) Council entry
(B) Poorna Swaraj
(C) Tricolour Flag hoisted
(D) First Independence Day January 26, 1930
Answer: A
20.    Final approval of Indian Five Year Plans is given by:
(A) Planning Commission
(B) National Development Council
(C) Reserve Bank
(D) President
Answer: B


0 comments:

Post a Comment