Sunday, 20 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 18

171.       Which Article of the Constitution envisages a common civil code for the citizens throughout the territory of India?
(A) Art 42
(B) Art 43
(C) Art 44
(D) Art 48
Answer: C
172.       Indian Constitution was amended for the first time in the year:
(A) 1953
(B) 1950
(C) 1951
(D) 1952
Answer: C
173.       Which one among the following is the first of the major Environmental Protection Act promulgated in India?
(A) Water Act
(B) Air Act
(C) Forest Conservation Act
(D) Noise Pollution Rule
Answer: A
174.       In order to be eligible for gratuity under the Payment of Gratuity Act, 1972, an employee should have a minimum continuous service of:
(A) 10 years
(B) 5 years
(C) 7 years
(D) 3 years
Answer: B
175.       Under the provisions of prevention of sexual harassment (at work place) Act, the term aggrieved woman means:
(A) a woman employee belong to govt. sector
(B) a woman employee belong to private sector
(C) a domestic worker
(D) all of the above
Answer: D

176.       According to Right to Information Act, within what time should the information be provided to an applicant in normal cases:
(A) 45 days
(B) 90 days
(C) 60 days
(D) 30 days
Answer: D
177.       What reflects the quintessence of the constitution?
(A) Fundamental Rights
(B) The Preamble
(C) Directive Principles
(D) Fundamental Duties
Answer: B
178.       Which are the articles dealing with the Centre-State Relations?
(A) Articles 245 to 263
(B) Articles 200 to 215
(C) Articles 145 to 153
(D) Articles 295 to 313
Answer: A
179.       What is the subject matter of articles 346 and 347?
(A) Right to property
(B) Appointment of Judges of High Courts
(C) Official language or languages of a State
(D) Public Service Commission
Answer: C
180.    Which article provides a guaranteed remedy for the enforcement of fundamental rights?
(A) Article 32
(B) Article 23
(C) Article 226
(D) Article 14
Answer: A


0 comments:

Post a Comment