Friday, 18 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 16

151.       The famous work ‘Mokshapradeepam’ was written by:
(A) Dr. Palpu
(B) Kumaranasan
(C) V.T. Bhattatirippad
(D) Brahmananda Sivayogi
Answer: D
152.       Where was the famous news paper “Swadeshabhimani” started by Vakkom Abdul Khadar Maulavi?
(A) Kannur
(B) Cochin
(C) Anchutengu
(D) Attingal
Answer: C
153.       The freedom to form association does not include:
(A) Right to form trade union
(B) Right to form partnership
(C) Right to form political party
(D) Right to strike
Answer: D
154.       District Collector of Malabar who was murdered in connection with Mappila Rebellion?
(A) William Logan
(B) H.V. Conolly
(C) William Mclyod
(D) Thomas Warden
Answer: B
155.       Akkamma Cheriyan was hailed “Jhansi Rani of Travancore” by:
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) G.P. Pillai
(D) Pattam Thanu Pillai
Answer: A
156.       Mukul Mudgal Committee looked into:
(A) IPL Spot Fixing
(B) 2G Scam
(C) Coal Scam
(D) Common Wealth Games Scam
Answer: A
157.       Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana was launched in:
(A) January 2014
(B) April 2014
(C) August 2014
(D) January 2015
Answer: C
158.       Who among the following is not the Goodwill Ambassador of India in Rio Olympics?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Abinav Bindra
(C) Sushil Kumar
(D) Salman Khan
Answer: C
159.       2015 Kendra Sahitya Academy Award Winning Book
(A) Agnisakshi
(B) Ratrimazha
(C) Marannu Vecha Vasthukkal
(D) Aarachaar
Answer: D
160.    Who was the woman leader of Quit India Movement?
(A) Annie Besant
(B) Aruna Asif Ali
(C) Sarojini Naidu
(D) Madam Kama
Answer: B


0 comments:

Post a Comment