Thursday, 17 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 15

141.       The Concept of Directive Principles was borrowed from:
(A) Irish Republic
(B) Switzerland
(C) Constitution of USA
(D) Constitution of UK
Answer: A
142.       Which day was celebrated as National Education Day?
(A) September 10
(B) November 11
(C) October 2
(D) December 20
Answer: B
143.       Who has not participated in Vaikkam Sathyagraha?
(A) K. Kelappan
(B) K. P. Kesava Menon
(C) A. K. Gopalan
(D) Mannath Padmanabhan
Answer: C
144.       Who among the following became the member of ‘Malayala Pradesh Congress Committee’?
(A) Kuttimalu Amma
(B) Kittur Channamma
(C) Captain Lakshmi
(D) Akkama Cherian
Answer: A
145.       Father of Indian Unrest
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Bhagat Singh
(C) Bipin Chandra Pal
(D) Bal Gangadhar Tilak
Answer: D

146.       Mathikettan Shola National Park is situated in which District?
(A) Wayanad
(B) ldukki
(C) Palakkad
(D) Pathanam Thitta
Answer: B
147.       Bhakra Nangal Dam is across which river?
(A) Kaveri
(B) Mahanadi
(C) Satluj
(D) Krishna
Answer: C
148.       Which is known as Indian Education Commission?
(A) Kothari Commission
(B) Mudaliar Commission
(C) Radhakrishnan Commission
(D) Saikia Committee
Answer: A
149.       ‘Tamasa’ is the dance form of
(A) Gujarat
(B) Rajasthan
(C) Maharashtra
(D) Bihar
Answer: C
150.    Who started Prathyaksha Raksha Dhaiva Sabha, a Dalit liberation movement in Kerala?
(A) Poykayil Yohannan
(B) Pandit Karuppan
(C) Thycaud Ayya
(D) Natraja Guru
Answer: A


0 comments:

Post a Comment