Wednesday, 16 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 14

131.       Which of the following river was called as ‘Churni’ in Ancient times?
(A) Bharatapuzha
(B) Pampa
(C) Chaliyar
(D) Periyar
Answer: D
132.       Which of the work contains the earliest reference to the town of Quilon?
(A) Topographia Indika Christiana
(B) Periplus of Erythrean Sea
(C) Tao-i-Chilio
(D) Si-Yu-Ki
Answer: A
133.       Who was the leader of the first agricultural labourers strike in Kerala demanding the social and economic issues?
(A) A.K. Gopalan
(B) P. Krishna Pillai
(C) EMS Namboodiripad
(D) Ayyankali
Answer: D
134.       What was the original name of Vagbhatananda?
(A) Kunhiraman
(B) Kunhikannan
(C) Kunhunni
(D) Kumaran
Answer: B
135.       Nair Service Society was formed in the year:
(A) 1911
(B) 1914
(C) 1917
(D) 1928
Answer: B

136.       Who founded ‘Advita Ashram’ at Aluva in 1913?
(A) Chattampi Swami
(B) Ayya Vaikundar
(C) Thycaud Ayya
(D) Sri Narayana Guru
Answer: D
137.       Right to property was removed from the list of Fundamental Rights by the:
(A) 43rd Amendment
(B) 45th Amendment
(C) 44th Amendment
(D) 42nd Amendment
Answer: C
138.       The chairman and members of the State Public Service Commission are appointed by:
(A) The President
(B) The Chief Justice of the High Court
(C) The Chief Minister of the State
(D) The Governor
Answer: D
139.       Who act as the friend, philosopher and guide of the Public Account Committee?
(A) The Prime Minister
(B) Comptroller and Auditor General
(C) The Speaker of the Lok Sabha
(D) Attorney General
Answer: B
140.    An order of Court to produce a person suffering detention is called:
(A) Mandamus
(B) Certiorari
(C) Habeas Corpus
(D) Quo-warranto
Answer: C


0 comments:

Post a Comment