Tuesday, 15 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 13

121.       Spiritual leader who inspired the Channar Rebellion?
(A) Sri Narayana Guru
(B) Chattambi Swami
(C) Vaikunda Swami
(D) Ayyavu Swami
Answer: C
122.       Social reformer who founded Kerala Kaumudi?
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Dr. Palpu
(C) Kumaran Asan
(D) C.V. Kunhiraman
Answer: D
123.       Vayalar Garjjikkunnu is a poem by:
(A) Vayalar Ramavarma
(B) P. Bhaskaran
(C) T.S. Thirumunpu
(D) O.N.V. Kurup
Answer: B
124.       Through which poem Mahakavi Kumaranasan raise his voice against caste barriers?
(A) Veenapoovu
(B) Nalini
(C) Lila
(D) Duravastha
Answer: D
125.       Who was the Chief Organiser of the ‘Ghadar Movement’?
(A) Lala Hardayal
(B) Mahatma Gandhi
(C) Lala Lajapat Rai
(D) Lal Chand Falak
Answer: A

126.       The famous Champaran Satyagraha was started by Gandhiji in the year:
(A) 1916
(B) 1917
(C) 1919
(D) 1920
Answer: B
127.       Which education reform was considered as the ‘Magna Carta’ of English Education in India?
(A) Charter Act of 1813
(B) Hunter Commission
(C) Wood’s Despatch
(D) Indian University Act
Answer: C
128.       Who was considered as the Father of Indian Local Self Government?
(A) Lord Mayo
(B) Lord Curzon
(C) Lord Lytton
(D) Lord Rippon
Answer: D
129.       In which year Rash Bihari Bose organized the Indian Independence League at Bangkok?
(A) 1938
(B) 1940
(C) 1942
(D) 1944
Answer: C
130.    The famous Tirunelli temple lies in the valley of:
(A) Ezhimala
(B) Brahmagiri
(C) Puralimala
(D) Malayattor
Answer: B


0 comments:

Post a Comment