Monday, 14 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 12

111.       Consider the following statements :
1) Central Administrative Tribunal (CAT) was set up during the Prime Ministership of Lal Bahadur Shastri.
2) The members of CAT are drawn from both judicial and administrative streams.
Which of the above statement(s) is/are true?
(A) Only 1)
(B) Only 2)
(C) Both 1) and 2)
(D) Neither 1) nor 2)
Answer: B
112.       In India the first law for transplantation of Human organs was passed in the year
(A) 2011
(B) 2009
(C) 1998
(D) 1994
Answer: D
113.       As per the Mihir Shah Committee Report, the average annual days of work per person generated under MGNREGA since inception has never exceeded.
(A) 46 days
(B) 52 days
(C) 57 days
(D) 66 days
Answer: C
114.       Which are the special target groups in Antyodaya Anna Yojana?
(A) Poorest of the poor
(B) Poor and non-poor
(C) Backward classes
(D) None of these
Answer: A
115.       Which was the first country in the world to have enacted a legislation for providing for citizens 'RTI' ?
(A) Switzerland
(B) France
(C) Sweden
(D) USA
Answer: C

116.       Current General Manager of South Eastern Railway?
(A) A. K. Goel
(B) S. Gehlot
(C) A. Datta
(D) B. K. Jain
Answer: ?
117.       Which company has launched BBM money transfer service in India?
(A) Microsoft
(B) Sony
(C) Apple
(D) Black Berry
Answer: D
118.       Quorum of Rajyasabha?
(A) 25
(B) 50
(C) 100
(D) 250
Answer: A
119.       State which offers highest wages for unskilled workers under MGNREG Scheme?
(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) West Bengal
(D) Haryana
Answer: D
120.    National Bank for Agriculture and Rural Development was founded in:
(A) 1935
(B) 1950
(C) 1982
(D) 1991
Answer: C


0 comments:

Post a Comment