Saturday, 12 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 10

91.       Who wrote the famous book ‘Poverty and Un-British Rule in India’?
(A) R.P. Dutt
(B) Dadabhai Naoroji
(C) M.G. Ranade
(D) Gopalakrishna Gokhale
Answer: B
92.       What was the original name of Swami Dayananda Saraswathi?
(A) Kesab Chandra Sen
(B) Narendranath Dutta
(C) Mulshankar
(D) Mohan Roy
Answer: C
93.       Who among the following English men described the 1857 revolt was a ‘National Rising’?
(A) T.R. Holmes
(B) James Mill
(C) Benjamin Disraeli
(D) Sir James Outram
Answer: C
94.       Common Wealth Heads of Government Meeting 2013 (CHOGM) was held in:
(A) New Delhi
(B) Dacca
(C) Islamabad
(D) Colombo
Answer: D
95.       Through which rocket was Mangalyan orbiter injected into earth’s orbit?
(A) PSLV 16
(B) PSLV C25
(C) PSLV C5
(D) PSLV C9
Answer: B

96.       Name the British missionary who opened an English school at Mattancherry?
(A) J Dawson
(B) Benjamin Bailey
(C) Richard Collins
(D) Robert Drummond
Answer: A
97.       Who established 'Samathwa Samajam' in 1836 ?
(A) Vagbhadananda
(B) Vaikunta Swami
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) K. P. Karuppan
Answer: B
98.       When was approach roads to Vaikam temple thrown open to all Hindus ?
(A) 1926
(B) 1927
(C) 1928
(D) 1929
Answer: C
99.       Who started the newspaper 'Kerala Kaumudi' ?
(A) Kumaran Asan
(B) Kesavan Asan
(C) T. K. Madhavan
(D) C. V. Kunhiraman
Answer: D
100.    Who was the editor and founder of the magazine ‘Shrimati’?
(A) Arya Pallam
(B) Anna Chandi
(C) Akkamma Cheriyan
(D) A. V. Kuttimalu Amma
Answer: B


0 comments:

Post a Comment