Thursday, 3 August 2017

PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 1

1.       By what name Sadhujana Paripalana Sangam which was formed by Iyankali was changed in 1938?
(A) Pulaya Maha-Sabha
(B) Sadhujana Paripalini
(C) Anandha Maha Sabha
(D) Sadhujana Doodhan
Answer: A
2.       Name of the social reformer who declared that church will be closed if school is not established along with church
(A) Poikayil Yohannan
(B) Pambadi John Joseph
(C) Abraham Malpan
(D) Kuryakose Elias Chavara
Answer: D
3.       The Autobiography of Justice V. R. Krishna Iyer is
(A) Prabhuddha Bharata
(B) Karma Yogi
(C) Wandering in Many Worlds
(D) Common Weal
Answer: C
4.       The first Travelogue in Malayalam language named Varthamana Pusthakam was written by
(A) Paremakkil Thoma Kattanar
(B) Varghese Vaidhyan Kattanar
(C) Kanai Thomman
(D) Marthoma Kattanar
Answer: A
5.       To which field is 'KIRAN' related ?
(A) Energy sector
(B) Female scientist
(C) Film industry
(D) Environment
Answer: B

6.       In which year the Travancore government issued orders permitting the Channar women to wear jacket and pinafore made of raw cotton?
(A) 1857           
(B) 1858
(C) 1856
(D) 1859
Answer: D
7.       The social reform leader from Tamil Nadu who arrived at Vaikom during the Satyagraha?
(A) V. V. Giri
(B) karuna Nidhi
(C) E. V. Ramaswami Naicker
(D) Mooppanar
Answer: C
8.       Which of the following is the lowest point of Africa?
(A) Lake Tangunjika
(B) Lake Chad
(C) Lake Malawi
(D) Lake Assal
Answer: D
9.       Who was the first Chairperson of National Human Rights Commission?
(A) Justice A. S. Anand.
(B) Justice Ranganath Misra.
(C) Justice Hidayatullah.
(D) Justice V. R. Krishna Iyer.
Answer: B
10.    Which one of the following statutes provides for the establishment of a National Tribunal for the effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests resources?
(A) The National Green Tribunal Act,2010.
(B) The Environment Protection Act,1986.
(C) The National Environment Appellate Authority Act,1997.
(D) The National Environment Tribunal Act,1995.
Answer: A


0 comments:

Post a Comment