Monday, 9 November 2015

Kerala PSC Secretariat Assistant Solved Paper 92/2015 - Part 6

51.       The famous Tirunelli temple lies in the valley of:
(A) Ezhimala                (B) Brahmagiri
(C) Puralimala              (D) Malayattor
Answer: B
52.       Which of the following river was called as ‘Churni’ in Ancient times?
(A) Bharatapuzha        (B) Pampa
(C) Chaliyar                  (D) Periyar
Answer: D
53.       Which of the work contains the earliest reference to the town of Quilon?
(A) Topographia Indika Christiana   (B) Periplus of Erythrean Sea
(C) Tao-i-Chilio                                                (D) Si-Yu-Ki
Answer: A
54.       Who was the leader of the first agricultural labourers strike in Kerala demanding the social and economic issues?
(A) A.K. Gopalan                     (B) P. Krishna Pillai
(C) EMS Namboodiripad        (D) Ayyankali
Answer: D
55.       What was the original name of Vagbhatananda?
(A) Kunhiraman           (B) Kunhikannan
(C) Kunhunni              (D) Kumaran
Answer: B

56.       Who started Prathyaksha Raksha Dhaiva Sabha, a Dalit liberation movement in Kerala?
(A) Poykayil Yohannan          (B) Pandit Karuppan
(C) Thycaud Ayya                   (D) Natraja Guru
Answer: A
57.       The famous work ‘Mokshapradeepam’ was written by:
(A) Dr. Palpu                            (B) Kumaranasan
(C) V.T. Bhattatirippad            (D) Brahmananda Sivayogi
Answer: D
58.       Where was the famous news paper “Swadeshabhimani” started by Vakkom Abdul Khadar Maulavi?
(A) Kannur                    (B) Cochin
(C) Anchutengu          (D) Attingal
Answer: C
59.       Nair Service Society was formed in the year:
(A) 1911                        (B) 1914
(C) 1917                        (D) 1928
Answer: B
60.    Who founded ‘Advita Ashram’ at Aluva in 1913?
(A) Chattampi Swami              (B) Ayya Vaikundar
(C) Thycaud Ayya                   (D) Sri Narayana Guru
Answer: D


0 comments:

Post a Comment