Saturday, 31 October 2015

Kerala PSC Secretariat Assistant Solved Paper 92/2015 - Part 5

41.       Which is the oldest mountain range in India?
(A) Aravalli                    (B) Western Ghats
(C) Eastern Ghats       (D) Himalayas
Answer: A
42.       Which river was considered as sacred by the Vedic Aryans?
(A) Sindhu                    (B) Ganga
(C) Saraswathi             (D) Brahmaputra
Answer: C
43.       Who wrote the famous book ‘Poverty and Un-British Rule in India’?
(A) R.P. Dutt                 (B) Dadabhai Naoroji
(C) M.G. Ranade         (D) Gopalakrishna Gokhale
Answer: B
44.       What was the original name of Swami Dayananda Saraswathi?
(A) Kesab Chandra Sen        (B) Narendranath Dutta
(C) Mulshankar                                    (D) Mohan Roy
Answer: C
45.       Who among the following English men described the 1857 revolt was a ‘National Rising’?
(A) T.R. Holmes                       (B) James Mill
(C) Benjamin Disraeli             (D) Sir James Outram
Answer: C

46.       Who was the Chief Organiser of the ‘Ghadar Movement’?
(A) Lala Hardayal                    (B) Mahatma Gandhi
(C) Lala Lajapat Rai                (D) Lal Chand Falak
Answer: A
47.       The famous Champaran Satyagraha was started by Gandhiji in the year:
(A) 1916                        (B) 1917
(C) 1919                        (D) 1920
Answer: B
48.       Which education reform was considered as the ‘Magna Carta’ of English Education in India?
(A) Charter Act of 1813           (B) Hunter Commission
(C) Wood’s Despatch             (D) Indian University Act
Answer: C
49.       Who was considered as the Father of Indian Local Self Government?
(A) Lord Mayo               (B) Lord Curzon
(C) Lord Lytton             (D) Lord Rippon
Answer: D
50.    In which year Rash Bihari Bose organized the Indian Independence League at Bangkok?
(A) 1938                        (B) 1940
(C) 1942                        (D) 1944
Answer: C


0 comments:

Post a Comment