Sunday, 20 September 2015

Kerala PSC Secretariat Assistant Solved Paper 92/2015 - Part 4

31.       What is the full form of ‘NITI’ in NITI Aayog?
(A) National Integration and Transforming India
(B) National Institution for Transforming India
(C) National Institution for Transporting India
(D) National Institute for Technology of India
Answer: B
32.       Who won the Nobel Prize for Literature in 2014?
(A) Alice Munro                                    (B) Herta Muller
(C) Patrick Modiano                (D) Mo Yan
Answer: C
33.       Who is the new President of Sri Lanka?
(A) Mahindra Rajapaksa                    (B) Chandrika Kumaratunga
(C) Ranil Wickremasinghe                (D) Maithripala Sirisena
Answer: D
34.       In which year ‘Bharat Ratna’, the highest civilian award in India was instituted?
(A) 1952                        (B) 1954
(C) 1956                        (D) 1964
Answer: B
35.       Who is the present Governor of Kerala?
(A) P. Sadasivam         (B) R.L. Bhatia
(C) Nikhil Kumar          (D) Sheela Dikshit
Answer: A

36.       Which work of Subhash Chandra won Kendra Sahitya Academy Award 2014?
(A) Ghatikarangal Nilaykunna Samayam
(B) Bloody Mary
(C) Parudeesa Nashtam
(D) Manushyanu Oru Aamukham
Answer: D
37.       On which day ‘Mangalyan’ was launched from Sriharikotta?
(A) 5 November 2012              (B) 5 November 2013
(C) 24 January 2014               (D) 24 September 2014
Answer: B
38.       Who is the Chief Election Commissioner of India?
(A) H.S. Brahma          (B) V.S. Sambath
(C) S.Y. Quraishi         (D) Navin Chawla
Answer: X
39.       Headquarters of KILA is at:
(A) Kozhikode              (B) Kottayam
(C) Thrissur                  (D) Ernakulam
Answer: C
40.    The final match of FIFA World Cup 2014 was between:
(A) Germany and Argentina              (B) Argentina and Brazil
(C) Germany and Netherland                       (D) Germany and Brazil
Answer: A


0 comments:

Post a Comment