Friday, 18 September 2015

Kerala PSC Secretariat Assistant Solved Paper 92/2015 - Part 3

21.       Which is hardest material ever known in the universe?
(A) Platinum                 (B) Graphite
(C) Diamond                 (D) Marble
Answer: C
22.       Which instrument regulates the resistance or current in a circuit?
(A) Volta cell                 (B) Rheostat
(C) Generator               (D) Sonometre
Answer: B
23.       The scientist who formulated the “Germ theory of disease” is:
(A) Louis Pasteur        (B) Lamarck
(C) Hugo Devries        (D) Griger Mendel
Answer: A
24.       In which atmospheric level ozone gas is seen?
(A) Mesosphere           (B) Lithosphere
(C) Stratosphere          (D) Ionosphere
Answer: C
25.       Which is the relay centre in our brain?
(A) Pituitary gland       (B) Thalamus
(C) Spinal cord             (D) Meninges
Answer: B

26.       Methane gas is invented by the scientist:
(A) Alexandro Volta                 (B) Alexander Fleming
(C) John Dalton                       (D) Thomas Alwa Edison
Answer: A
27.       Which of the following units is usually used to denote the intensity of pollution?
(A) Milligrams               (B) Nanograms
(C) Parts per million    (D) Kilogram
Answer: C
28.       Nitrogen fixing bacteria lives in the root tumours of pea-plants is called:
(A) Rhizome                 (B) Rhizobium
(C) E.coli                       (D) Streptococcus
Answer: B
29.       Which of the following chemicals is used in fire extinguishers?
(A) Sodium bicarbonate         (B) Sodium nitrate
(C) Potassium bicarbonate    (D) Sodium chloride
Answer: X
30.    Which phenomenon of light is behind the rainbow?
(A) Diffraction   (B) Scattering
(C) Reflection   (D) Radiation
Answer: X


0 comments:

Post a Comment