Tuesday, 1 September 2015

Kerala PSC Secretariat Assistant Solved Paper 92/2015 - Part 1

1.       The L.C.M. of two numbers is 2079 and their H.C.F. is 27. If one of the number is 189, find the other:
(A) 299               (B) 197
(C) 295              (D) 297
Answer: D
2.       A can do a piece of work in 6 days and B can do in 4 days. How long will they take if both work together?
(A) 5/12                (B) 2 2/5
(C) 1 ½               (D) None of these
Answer: B
3.       30% of a number is 120. Which is the number?
(A) 300               (B) 400
(C) 500              (D) 450
Answer: B
4.       Simplify 0.25+0.036+0.0075:
(A) 0.2935         (B) 0.02935
(C) 0.00136       (D) 0.0136
Answer: A
5.       Simplify (0.2x0.2+0.01x0.01)/0.401:
(A) 1.0                (B) 0.01
(C) 0.1                (D) 0.001
Answer: C

6.       The sum of two numbers is 44 and they are in the ratio 5:6. Find the numbers:
(A) (20,24)         (B) (21,23)
(C) (18,26)         (D) (14,30)
Answer: A
Explanation:
5+6=11
44/11=4, thus each proportion needs to be multiplied by 4
5*4=20
6*4=24
thus the proportion for a total of 44 is: 20/24
7.       Simplify 2 ½ -3 2/3 +1 5/6 =
(A) 1/3    (B) 2/3
(C) 1/4    (D) 1/6
Answer: B
8.       The sum of ages of Sita and Reena is 32. Age of Reena is 3 times the age of Sita. Age of Reena is:
(A) 8                   (B) 26
(C) 4                   (D) 24
Answer: D
9.       Find the odd one in the group:
27, 35, 47, 52, 63
(A) 35                 (B) 52
(C) 47                 (D) 63
Answer: C
10.    The perimeter of a square is 40 cm. Find the area:
(A) 10 cm2                     (B) 400 cm2
(C) 100 cm2                   (D) 160 cm2
Answer: C


0 comments:

Post a Comment