Friday, 14 August 2015

General Knowledge - Quiz 2

1.       The Viceroy who headed the interim government assumed office on 2nd September, 1946:
(A)Wavell          (B) Linlithgo
(C) Irwin            (D) Mountbatten
Answer: A
2.       In which year Gandhiji landed India after ending his stay in South Africa?
(A) 1915            (B) 1916
(C) 1917            (D) 1918
Answer: A
3.       Who put forwarded the ‘fourteen point formula’?
(A) MA Jinnah (B) Nehru
(C) Gandhiji      (D) Rajagopalachari
Answer: A
4.       The year of Naval Mutiny:
(A) 1944            (B) 1945
(C) 1947            (D) 1946
Answer: D
5.       The first person who was born in 20th Centry to get Bharat Ratna is Lal Bahadur Shastri. The State in which Lal Bahadur Shastri was born:
(A) M.P.             (B) Uttar Pradesh
(C) Gujarat        (D) Maharashtra
Answer: B
6.       The only state in India where uniform civil code has been implemented:
(A) Jammu & Kashimir           (B) Sikkim
(C) Goa                                      (D) Tamil Nadu
Answer: C
7.       Who among the following enjoys the rank of a cabinet minister in the Union Cabinet?
(A) Cabinet Secretary
(B) Deputy Chairman of the Planning Commission
(C) Supreme Court Judge
(D) Principal Secretary to the Prime Minister
Answer: B
8.       Who is authorised to issue an order to suspend a State PSC member?
(A) Governor                 (B) Chief Minister
(C) Home Minister       (D) Speaker
Answer: A
9.       The Carthagian General who is regarded as the greatest general of antiquity:
(A) Robert Bruce          (B) Hammurabi
(C)Hannibal                 (D) Julius Caesar
Answer: C
10.    ‘Bata’ is a famous trade name in the field of:
(A) Battery         (B) Tyres
(C) Footwares (D) Computer
Answer: C

0 comments:

Post a Comment