Thursday, 13 August 2015

General Knowledge - Quiz 1

1.       Jayasamhita is the old name of:
(A) Ramayan                (B) Rig Veda
(C) Bhagavat Gita        (D) Mahabharat
Answer: D
2.       “Be proud that you are an Indian, proudly claim that I am an Indian, every Indian is my brother”These words are related to:
(A) Gandhiji                              (B) Vivekananda
(C) Dayanand Saraswathy    (D) Bal gangadhar Tilak
Answer: B
3.       The first film star to become the Chief Minister of an Indian state:
(A) NT Rama Rao                    (B) Sivaji Ganeshan
(C) MG Ramachandran          (D) Satrughnan Sinha
Answer: C
4.       The year of the oath of “Koonan Kurissu’:
(A) 1653            (B) 1599
(C) 1663            (D) 1661
Answer: A
5.       In connection with which event, Gandhiji visited Kerala for the second time, in 1925?
(A)Vaikom Satyagraha           (B) Guruvayur Satyagraha
(C) Paliyam Satyagraha         (D) Wagon tragedy
Answer: A
6.       Which river was called “the English channel in India’ as it separated the British and French occupied territories?
(A) Mayyazhi river       (B) Chaliyar
(C) Kavvayi                   (D) Chandragiri
Answer: A
7.       EMS became the Chief Minister of Kerala in the years:
(A) 1956, 1967                         (B) 1957, 1967
(C) 1957, 1965             (D) 1947, 1957
Answer: B
8.       Instrument used to measure electrical potential difference between two points:
(A) Viscometer                         (B) Tonometer
(C) Volt meter               (D) Watt meter
Answer: C
9.       In his father’s side Babur was a descendant of:
(A) Genghis Khan       (B) Timur
(C) Mahmud Ghori      (D) Mahmud Ghzni
Answer: B
10.    The publication launched by Bal Gangadhar Tilak in Marathi language:
(A) Mahratha    (B) Kesari
(C) Pioneer       (D) Al Hilal
Answer: B

0 comments:

Post a Comment