Tuesday, 4 November 2014

Quiz 6: Kerala History Questions and Answers

1.       The arrival of Vasco da Gama in Calicut, India on …………
(A) 1398                        (B) 1495
(C) 1496                        (D) 1498
Answer: D
2.       Hyder Ali was the ruler of …………..
(A) Hyderabad  (B) Mysore
(C) Cochi          (D) Bengal
Answer: B
3.       Mahe was a colony of …………..
(A) English       (B) French
(C) Dutch          (D) Germany
Answer: B
4.       In November 1781, Sir Eyre Coote defeated …………….. at Porto Nova.
(A) Hyder Ali     (B) Marthanda Verma
(C) British          (D) Tipu Sultan
Answer: A
5.       The Treaty of Mangalore was in the year ……………….
(A) 1484            (B) 1584
(C) 1684            (D) 1784
Answer: D
6.       Srirangapatnam was the capital of ……………..
(A) Pazhassi Raja                   (B) Tipu Sultan
(C) Kurumbranad Raja           (D) Srimoolam Tirunal
Answer: B
7.       The fourth ………………….. War was of short duration and decisive and ended with Tipu’s death on May 4, 1799.
(A) Anglo-Mysore                    (B) French- Mysore War
(C) Maratha -Mysore war        (D) Nyzam-Mysore War
Answer: A
8.       The land was owned by temples Known as ………………
(A) Dewaswam            (B) Brahmaswam
(C) Cherikkal                (D) Kanam
Answer: A
9.       Tipu was defeated in the …………… Anglo-Maratha war by the British.
(A) First              (B) Second
(C) Third            (D) Fourth
Answer: C
10.    According to the terms of the treaty of Srirangapatanam, ……….. was ceded to the British.
(A) Malabar       (B) Cochi
(C) Travancore (D) Mysore
Answer: A
11.    Throughout the 19th century intermittent uprisings occurred in Malabar, especially in the …………. and Valluvanad taluks. Twenty two such riots were reported from different parts of Malabar.
(A) Ernad          (B) Cochi
(C) Travancore (D) Kannur
Answer: A
12.    MSP means ………………
(A) Malabar Special Police    (B) Mysore special police
(C) Madras special police      (D) Mappila Special Police
Answer: A
13.    The violent Mappilas stormed the bunglow of the District Magistrate ………. and murdered him in 1855.
(A) H.V. Connolly        (B) William Logan
(C) Lord Ripond           (D) Gladstone
Answer: A
14.    As the unrest continued unabatedly, the Madras government appointed ………, the collector of Malabar as special commissioner to enquire into the causes of the uprisings and recommend remedial measures.
(A) Connolly                 (B) William Logan
(C) S.N. Banerjee        (D) Gokahale
Answer: B
15.    The culmination of the series of the uprisings was the Mappila revolt of ………….
(A) 1721            (B) 1821
(C) 1895            (D) 1921
Answer: D
16.    Sri Narayana GuruThe Guru was born into an …………. family.
(A) Ezhava        (B) Nayar
(C) Pulaya        (D) Vannan
Answer: A
17.    Narayana Guru was born on August 22, 1856, in the village of …………. near Thiruvananthapuram
(A) Chempazhanthi    (B) Karunagapally
(C) Kayamkulam          (D) Kannur
Answer: A
18.    Narayana Guru was the son of ……………
(A) Madan Asan                      (B) Krishnan Vaidyan
(C) Kummampilli Raman Pillai Asan           (D) kumaran
Answer: A
19.    The young Nanu had a keen mind and was sent to a famous scholar, …………. Asan at Karunagapally, a village fifty miles away from his home, at the age of 21.
(A) Madan Asan          (B) Kummampilli Raman Pillai
(C) Krishnan Vaidyan            (D) Kumaran Asan
Answer: B
20.    Under pressure from his family, Nanu married …………., the daughter of a traditional village doctor.
(A) Kaliamma   (B) Kaliamma
(C) Rohini         (D) Meenkshi Amma
Answer: B

0 comments:

Post a Comment