Thursday, 20 March 2014

Kerala PSC Secretariat Assistant Previous Solved Question Paper 2013 - Part 2

21.       The Chief Minister of Uttarakhand is …………
(A) Manohar Parrikar  (B) Vijay Bahuguna
(C) B.C.Khanduri        (D) Arjun Munda
Answer: B
22.       Who is the President of France?
(A) Nicolas Sarkozy    (B) Jacques chirac
(C) Francois Hollande            (D) Jaochim Gauck
Answer: C
23.       The Booker Prize winner of 2012 is …………..
(A) Jeet Thayil              (B) Hilary Mantel
(C) Julian Barnes        (D) Mo Yan
Answer: B
24.       ICC T20 World Cup winner of 2012 is…………..
(A) Sri Lanka    (B) Australia
(C) India                        (D) West Indies
Answer: D
25.       Who won the women’s 100 meter Gold in 2012 London Olympics:
(A) Shelly-Ann Fraser-Pryce
(B) Carmelita Jeter
(C) Christine Ohuruogo        
(D) Felix Sanchez
Answer: A
26.       The 59th National Award for Best Director was won by:
(A) Gurvinder Singh   (B) Salim Ahamed
(C) Suveeran               (D) Vetrimaaran
Answer: A
27.       God’s particle is the pseudonym of ……………
(A) Large Hadron Collider      (B) Quarks
(C) Leptons                               (D) Higgs Boson
Answer: D
28.       Which rocket was launched by ISRO during its 100th mission?
(A) ASLV-C21              (B) GSLV-C21
(C) PSLV-C21              (D) INSAT-C21
Answer: C
29.       The 2012 Nobel Peace Prize was awarded to ………………
(A) Liu Xiaobo
(B) European Union
(C) Barack Obama
(D) Inter governmental Panel on climate change
Answer: B
30.    The minister  for Cooperation in Kerala is:
(A) C.N. Balakrishnan                        (B) K. Babu
(C) Adoor Prakash                  (D) V. K. Ebrahim Kunju
Answer: A
31.    India is called a tropical country mainly on account of its:
(A) Latitudinal Extent
(B) Longitudinal Extent
(C) Areal Size
(D) Tropical Monsoon Climate
Answer: A
32.    The marshy and forested land in northern part of Uttar Pradesh is:
(A) Khadar        (B) Bangar
(C) Terai            (D) Siwaliks
Answer: C
33.    Which river is called a river between the two mountains?
(A) Narmada     (B) Ganga
(C) Godhavari  (D) Sutlej
Answer: A
34.    Which state is called the agricultural epitome of India?
(A) West Bengal          (B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu                        (D) Madhya Pradesh
Answer: B
35.    Which region of India has a larger female population than the male population?
(A) West Bengal          (B) Mizoram
(C) Nagaland               (D) Puducherry
Answer: D (from the options given)
36.    Who was the first propounder of the doctrine of ‘Passive Resistance’?
(A) B.G. Thilak              (B) Aurobindo Ghosh
(C) G.K. Gokhalae       (D) M.K. Gandhi
Answer: D
37.    In which Five Year Plan University Gants Commission was set up for promoting and strengthening higher education?
(A) First Five Year Plan         
(B) Third Five Year Plan
(C) Fifth Five Year Plan        
(D) Eleventh Five Year Plan
Answer: A
38.    Who is known as the father of Renaissance of Western India?
(A) B.M. Malabari         (B) M.G. Ranade
(C) R.G. Bhandarkar   (D) K.T. Telang
Answer: B
39.    The longest river of Peninsular India:
(A) Godavari     (B) Krishna
(C) Kaveri          (D) Mahanadi
Answer: A
40.    The largest producer of rice in India:
(A) Kerala                      (B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu                        (D) Gujarat
Answer: West Bengal

  1   2   3   4   5 

0 comments:

Post a Comment