Monday, 16 October 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 36

351.       Founder of Aryasanujan in Kerala
(A) Kumara Gurudevan
(B) Vagbhatananda
(C) Vakkam Abdulkhadar Maulavi
(D) Pandit K.P. Karuppan
Answer: D
352.       R.B.I. Governor of India
(A) Raguram Rajan
(B) Pranav Mukherji
(C) Venkita Ramanan
(D) Urjit Patel
Answer:?
353.       The Jnanpith Award of 2016
(A) Shankha ghosh
(B) Reghuver Chaudhari
(C) Balachandra Nemade
(D) Namwarsingh
Answer: A
354.       First women leader of S.B.I
(A) Arunima Singha
(B) Arundhadhi Bhattachariya
(C) Aruna Bhahuguna
(D) Usha Anantha Subramaniyam
Answer: B
355.       The Chief Minister of Andrapradesh
(A) Chandra Sekhar Reddy
(B) Sidha Ramayya
(C) Aravid Kejariwal
(D) Chandra Babu Naidu
Answer:?
356.       The function of National Judicial Appointment Commission is not to
(A) To recommend persons for appointment of Chief Justice and other judges of
Supreme Court and High Courts
(B) To recommend transfer of Chief Justice and other judges of Supreme Court and
High Courts
(C) To ensure that person recommended is a ability and integrity
(D) To remove the Chief Justice and other judges of Supreme Court and High Courts
Answer: D
357.       The term "Secular" was inserted in the preamble of our Constitution by
(A) 42nd Amendment to the Constitution
(B) 44th Amendment to the Constitution
(C) 43rd Amendment to the Constitution
(D) 25th Amendment to the Constitution
Answer: A
358.       An Amendment to Article 368 of Indian Constitution requires
(A) Simple majority
(B) Special majority
(C) Special majority and ratification of the states
(D) None of these
Answer: C
359.       Indian Constitution is composed of following parts and schedules
(A) 20 parts and 9 schedules
(B) 19 parts and 8 schedules
(C) 25 parts and 10 schedules
(D) 25 parts and 12 schedules
Answer: D
360.    Name the employment scheme of Government of India that guarantee 100 days of wage employment in a financial year to every household whose adult members volunteer to do unskilled work.
(A) Janani Suraksha Yojana
(B) National Rural Employment Guarantee Scheme
(C) Rajiv Avaz Yojana
(D) Admi Bima Yojana
Answer: B

Sunday, 15 October 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 35

341.       Who was the recipient of 'Vyasa Samman' of 2013?
(A) Amar Kanth
(B) Viswanath Tripathi
(C) Narendra Kohli
(D) Ramdarash Misra
Answer: B
342.       Which team was the first champion of the 'Hero Indian Super League'?
(A) F C Goa
(B) F C Pune City
(C) Kerala Blasters
(D) Atletico De Kolkata
Answer: D
343.       The Yarlung Zangbo river, in India, is known as?
(A) Ganga
(B) Sindhu
(C) Brahmaputra
(D) Mahanadi
Answer: C
344.       The minimum age to qualify for election to the Loksabha is
(A) 25 years
(B) 21 years
(C) 18 years
(D) 35 years
Answer: A
345.       The most important tax imposed by the central government
(A) Land tax
(B) Personal Income tax
(C) Professional tax
(D) Value Added tax
Answer: B
346.       The proclamation of Free Primary Education in 1817 issued
(A) Rani Lakshmi Bhai
(B) Rani Sethu Bhai
(C) Rani Gowri Parvathy Bhai
(D) Rani Gowri Lakshmi Bhai
Answer: C
347.       The father of Kerala Renaissance
(A) Mannathu Padmanabhan
(B) Ayyankali
(C) Sri Narayana Guru
(D) Chattambi Swamikal
Answer: C
348.       Samathwasamajam was started by
(A) Sahodharan Ayyappan
(B) Kumara Gurudevan
(C) Vaikunda Swamikal
(D) V.T. Bhattathiripad
Answer: C
349.       The Temple Entry Proclamation was announced on
(A) 12 November 1936
(B) 1 November 1936
(C) 12 January 1936
(D) 1 January 1936
Answer: A
350.    Ayyankali was called Pulaya Raja by
(A) B.R. Ambedkar
(B) Gandhiji
(C) K. Kelappan
(D) Pandit K.P. Karuppan
Answer: B

Saturday, 14 October 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 34

331.       The Novel 'Narmani Putava' written by
(A) P.Valsala
(B) Sara Thomas
(C) Madhavikutty
(D) Arya Pallam
Answer: B
332.       'I Too Had A Dream' is an autobiography of
(A) Dr.Varghese kurien
(B) Pandit Ravisankar
(C) P.Govinda Pillai
(D) Dr.Lekshmi Segal
Answer: A
333.       Original name of famous personality 'Vagbhadanandan'
(A) Ananda shenoy
(B) K.P. Karuppan
(C) Kumara Guru
(D) Kunjikannan
Answer: D
334.       "It is better to light a candle than to curse the darkness" is the motto of
(A) Bharat Scout and Guides
(B) Red Cross
(C) Amnesty International
(D) Greenpeace
Answer: C
335.       The first malayalee recipient of the Saraswathi Samman
(A) Thakazhi Sivasankara Pillai
(B) Lalithambika Antharjanam
(C) G. SankaraKurup
(D) Balamani Amma
Answer: D

336.       The right of Children to have free and compulsory education up to the age of 14 was made a fundamental right under Article 21A of Indian Constitution in
(A) 2001
(B) 2002
(C) 2003
(D) 2004
Answer: B
337.       The first mass movement started by Gandhiji in India
(A) Quit India
(B) Non-co-operation
(C) Satyagraha
(D) Civil Disobedience
Answer: B
338.       'Empowering the poor' is the motto of :
(A) NRDP
(B) AAY
(C) IRDP
(D) NREGP
Answer: A
339.       Who organised an All Religions Conference in Alwaye Advaita Ashram
(A) Sree Narayana Guru
(B) Chattampi Swamikal
(C) Vagbhadananda
(D) Brahmananda Sivayogi
Answer: A
340.    Who was the director of the film 'Perariyathavar'
(A) Renjith
(B) Lal Jose
(C) Dr Biju
(D) Amal Neerad
Answer: C

Pages  33   34   35   36   37   38 

Friday, 13 October 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 33

321.       Who won the ‘Global Indian of the Year’ award?
(A) Narendra Modi
(B) Sachin Tendulkar
(C) Aravind Kejrival
(D) Aishwarya Rai Bachchan
Answer:?
322.       Who won the Nobel Prize 2015 in Economics?
(A) Carli Lloyd
(B) Angus Deaton
(C) Nadine Kefler
(D) Aziz Sanca
Answer: B
323.       The 17th Laureans World Sports Award, 2015 for Life Time Achievement was given away to Niki Landa for:
(A) Tennis
(B) Rugby
(C) Swimming
(D) Motor racing
Answer: D
324.       ‘Ardhanareeswaran’ the famous novel written by :
(A) Sugatha Kumari
(B) Perumal Murugan
(C) Akbar Kakkattil
(D) C. Radhakrishnan
Answer: B
325.       Who won the ‘Man of the Match’ award in the final match of the ICC World Twenty 20 in 2016?
(A) M. Samuels
(B) D. Bravo
(C) C. Gale
(D) A. Russel
Answer: A

326.       Regarding a bill being a money bill the certificate of the
(A) President is final
(B) Vice President is final
(C) Speaker of Loksabha is final
(D) Finance Minister is final
Answer: C
327.       Which of the following statements concerning the power of the president is wrong
(A) No bill can become a law unless the president puts his assent on it
(B) The president has the power to nominate 12 members to the Rajya sabha and 2 Anglo Indian members to the Loksabha
(C) The president declares war and concludes treaties, subject to the provisions of the constitution
(D) The president has the power to summon, prorogue and dissolve Loksabha and Rajya sabha
Answer: D
328.       Which kind of Thullal form is used in the first work of Kunjan Nambiar (kallyana sougandhikam)
(A) Sheethangan Thullal
(B) Ottan Thullal
(C) Parayan Thullal
(D) Pana Thullal
Answer: A
329.       Herman Gundert was a member of
(A) London Missionary Society
(B) Church Missionary Society
(C) Basel Evangelical Missionary Society
(D) London Evangelical Church Missionary Society
Answer: C
330.    The Movement demanded to quit election in Travancore ,claiming the negligence of adequate reservation for communal minorities
(A) Ezhava Memmorial
(B) Nivarthana Prakshobham
(C) Malayalee Memmorial
(D) Kalpathi-Sucheendram satyagraham
Answer: B


Thursday, 12 October 2017

Kerala PSC Degree Level GK Previous Questions - Set 32

311.       Western Coastal Plain of India is an example of:
(A) Emerged Coast
(B) Submerged Coast
(C) Ria Coast
(D) Firod Coast
Answer: B
312.       Which one of the National Water ways is in Kerala?
(A) NW-1
(B) NW-2
(C) NW-3
(D) NW-4
Answer: C
313.       World’s richest monosite deposits occur in the district of:
(A) Palakkadu
(B) Malappuram
(C) Alappuzha
(D) Thiuvananthapuram
Answer: A
314.       The founder of Samatva Samajam:
(A) Kumaraguru
(B) Ayyankali
(C) Vaghbhadanandan
(D) Vaikunda Swamikal
Answer: D
315.       Which among the following book was written by Chattambi Swamikal?
(A) Atmopadesa Satakam
(B) Darsanamala
(C) Vedadhikara Nirupanam
(D) Atmanutapam
Answer: C

316.       Who started Swadeshabhimani Newspaper?
(A) Vakkam Abdul Khadhar Maulavi
(B) Kesari Ramakrishna Pillai
(C) C.Kesavan
(D) T.K Madhavan Nair
Answer: A
317.       What was the name of the Madras Governor, who ordered the Travancore govt. to issue orders for permitting the Channar women to wear jacket and pinafore?
(A) Lord Huntington
(B) Colonel Hitchcock
(C) Lord Baily
(D) Lord Haris
Answer: D
318.       Who was the founder of Sree Ramadasa Asramam?
(A) Sree Neelakanda Gurupadar
(B) Swami Vivekananda
(C) Sree Narayana Guru
(D) Pazhoor Raman Chennan
Answer: A
319.       The founder of Sabari Asram in Palakkad?
(A) Kumaran Asan
(B) Ananda Shenoy
(C) T. R. Krishnaswamy
(D) Pandit Karuppan
Answer: C
320.    The first female Prime Minister Greece?
(A) Alexis Tsipras
(B) Vassiliki Thanou
(C) Neela Vaswani
(D) Svetlana Alexievich
Answer: B